Izrazili zabrinutost
13

OHR, EU i OSCE pisali Parlamentu FBiH: Više od 10 godina niste imenovali članove UO RTV FBiH

M. G.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, šef delegacije EU u BiH Johann Sattler i šef misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler uputili su pismo Parlamentu FBiH u kojem traže što brže imenovanje Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli, žele izraziti kontinuiranu zabrinutost u vezi s dugim kašnjenjima u imenovanju Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTVFBiH), imajući u vidu važnu ulogu javnih emitera u osiguravanju neovisnog i uravnoteženog informativnog i obrazovnog programa, kao i ravnoteže komercijalnim i medijima kojima upravljaju politike.

"Prije svega, treba podsjetiti da je Zakonom o Javnom RTV sistemu (PBS) Bosne i Hercegovine uspostavljen javni emiterski sistem koji se sastoji od tri javna RTV servisa i to: Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT), Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) i Radiotelevizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTVFBiH). Ovim zakonom također je uspostavljen Odbor za radiotelevizijski sistem BiH (Odbor Sistema) radi povećanja efikasnosti JRTV BiH u ispunjenju njegovih obaveza", stoji u pismu.

Dodaju da zakon na državnom nivou dalje propisuje da se Odbor Sistema sastoji od 12 članova, tj. po četiri člana upravnih odbora svakog javnog RTV servisa.

"Istovremeno, Zakon o Javnom servisu Federacije Bosne i Hercegovine (Zakon FBiH) reguliše imenovanje Upravnog odbora Javnog servisa Federacije BiH, čiji članovi postaju članovi navedenog Odbora Sistema. Više od deset godina, Parlament Federacije BiH, zanemarujući svoje obaveze, nije imenovao članove Upravnog odbora RTFBiH", dodaje se u psimu.

Napominju da prema čl. 65. stav 4, prvobitno imenovanje četiri člana Upravnog odbora treba izvršiti istovremeno, na mandate različitog trajanja, čime bi se uspostavio mehanizam stepenovanih imenovanja.

"Nakon ovih prvobitnih imenovanja, Zakon FBiH propisuje četverogodišnje mandate za članove Upravnog odbora. Imenovanja moraju biti provedena na otvoren, pošten i transparentan nacin, koji je u skladu s relevantnim zakonima i propisima. Imajući u vidu da članovi Upravnog odbora FBiH nisu imenovani, potrebno je da Parlament FBiH još jednom izvrši istovremena imenovanja s različitim trajanjem mandata", istakli su u pismu.

Konkretno, zaključuju potpisnici pisma, imenovanje po jednog člana Upravnog odbora svake godine, u ovom trenutku, bi ukazivao na daljnje manipulisanje ili čak mijenjanje principa Zakona o o Javnom servisu FBiH i omogućilo bi se ovom tijelu da bude kompletirano i funkcionalno tek za tri ili četiri godine od sadašnjeg trenutka.

"Stoga bi donošenje četiri uzastopna godišnja imenovanja na način koji nije u skladu sa Zakonom FBiH dodatno odgodilo pravilno funkcionisanje ovog tijela. S obzirom na navedeno, pozivamo Vas da imenujete članove Upravnog odbora RTVFBiH, u skladu sa važećim zakonskim propisima", zaključuje se u pismu.