BiH
0

OHR dao punu podršku akciji pretraživanja stanova i kuća Karadžićevih

FENA
Aktivnosti koje su danas na Palama preduzele međunarodne i domaće agencije za provođenje zakona ukazuju na to da su zajedničke aktivnosti radi razbijanja mreža koje daju podršku bjeguncima optuženim za ratne zločine i relevantne i neophodne, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian.

OHR pozdravlja i daje punu podršku pretraživanju stanova i kuća koji pripadaju Ljiljani Karadžić, Sonji Karadžić, Saši Karadžiću, Branislavu Jovičeviću, te radnog mjesta Ranka Cicovića na Palama.

Gregorian je konstatirao da su Vijeće ministara BiH, kao i OHR, SAD i EU, usvojili različite sankcije usmjerene prema ovim osobama zbog njihove uključenosti u mreže podrške.

  • Hapšenje osumnjičenih za ratne zločine putem razbijanja njihove kriminalne mreže za podršku ostaje jedan od ključnih zadataka međunarodne zajednice u BiH - rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika.

Gregorian je naglasio da uloga EUFOR-a i NATO-a u BiH ostaje od ključnog značaja za pravdu i za dugoročnu sigurnost i stabilnost ove zemlje, ali jednako značajna je i uključenost domaćih agencija za provođenje zakona.

Puna saradnja s Haškim tribunalom ostaje zahtjev koji proizlazi iz Daytona te ima i direktan utjecaj na integraciju BiH u euroatlantske strukture.