{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Danas odlučujući dan za Bosnu i Hercegovinu

F
25.4.2006. u 14:03
0
0
OHR: Danas odlučujući dan za Bosnu i Hercegovinu
0
OHR: Danas odlučujući dan za Bosnu i Hercegovinu
Portparol Ureda visokog predstavnika Mario Brkić izjavio je u utorak kako je danas odlučujući dan za Bosnu i Hercegovinu.
Prvi put, kazao je, izabrani predstavnici BiH razgovaraju o promjenama dejtonskog ustava - dokumentu koji je u momentu kada je napisan i dogovoren predstavljao jedini mogući kompromis da se završe četiri godine krvavog rata.

"Sama činjenica da izabrani predstavnici BiH razgovaraju o promjenma tog dokumenta predstavlja znak napretka. Teško je bilo i zamisliti održavanje takve diskusije prije nekoliko godina", izjavio je Brkić.

Naglašavajući kako predložene izmjene predstavljaju značajan korak ka jačanju državnih struktura, kazao je kako one pomažu BiH da se na bolji način pripremi za evropske integracije, a što zahtijeva brzo i učinkovito usvajanje i provedbi velikog broja zakona. Također, BiH treba učinkovitija i efikasnija država kako bi se ubrzao tempo reformi, dodao je.

Brkić je saopćio i da će prvi zamjenik visokog predstavnika Larry Butler, uzimajući u obzir značaj debate, prisustvovati današnjoj sjednici parlamenta - kao posmatrač a ne kao učesnik.

"Međunarodna zajednica dala je podršku ovom procesu, ali u konačnici građani BiH su ti koji moraju donijeti odluku posredstvom svojih izabranih predstavnika. To u velikoj mjeri odražava novi odnos između domaćih organa vlasti i međunarodne zajednice", izjavio je Brkić.

On je saopštio kako će specijalni predstavnik Evropske unije i visoki predstavnik za BiH Christian Shwarz-Schilling ukazati na značaj ove reforme u svome obraćanju Komitetu za politička i sigurnosna pitanja EU, te u Komitetu Evropskog parlamenta za vanjske poslove.

"Visoki predstavnik je optimističan i vjeruje da će danas biti ostvaren napredak", istaknuo je Brkić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: