OHR: BiH se neće raspasti i Dodik to treba shvatiti

F
FENA
17.12.2011. u 13:59
0
94
OHR: BiH se neće raspasti i Dodik to treba shvatiti
0
OHR: BiH se neće raspasti i Dodik to treba shvatiti Valentin Inzko
Činjenica je da je Bosna i Hercegovina suverena država od 1992. godine, kad je jednoglasno primljena u Ujedinjene nacije. Bosna i Hercegovina se neće raspasti, navedeno je u današnjoj reakciji OHR-a na jučerašnje izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika.
U saopćenju OHR-a se ističe da prema Dejtonskom mirovnom sporazumu država Bosna i Hercegovina ima jasno definirane nadležnosti, domaće i međunarodne.

"Ustavni sud BiH, također dejtonska institucija, to je mnogo puta potvrdio. Predsjednik Dodik, kao izabrani zvaničnik u BiH, treba to shvatiti i poštovati", navodi se dalje u saopćenju.

Visoki predstavnik Valentin Inzko u šestom izvještaju Vijeću sigurnosti 15. novembra ove godine potcrtao je da predsjednik RS-a Milorad Dodik osporava državnost Bosne i Hercegovine i lažno karakterizira zemlju kao "državnu zajednicu".

"Umjesto što nastavlja s retorikom podjele, lider SNSD-a, zajedno s drugim stranačkim liderima koji su pobijedili na izborima 2010. godine, treba da shvati hitnost situacije i da intenzivira dijalog u cilju postizanja kompromisa za imenovanje novog Vijeća ministara i usvajanja državnog budžeta kojim će se osigurati potpuno funkcioniranje institucija na državnom nivou", poručuje se iz OHR-a.


Komentari (94)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: