{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Ambasador Lajčak posjetio bazu EUFOR-a u Butmiru

F
1.7.2007. u 21:06
0
0
OHR: Ambasador Lajčak posjetio bazu EUFOR-a u Butmiru
0
OHR: Ambasador Lajčak posjetio bazu EUFOR-a u Butmiru
Novi visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Miroslav Lajčak, u nedjelju se u vojnoj bazi EUFOR-a u Butmiru sastao sa šefom Ureda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u BiH Howardom Tuckerom, komandantom Štaba NATO-snaga u Sarajevu general-majorom Richardom O. Wightmanom i komandantom EUFOR-a kontraadmiralom Hans-Jochenom Witthauerom.
Ambasador Lajčak je obaviješten o trenutnim i budućim operacijama koje se poduzimaju protiv osoba optuženih za ratne zločine i protiv mreža njihovih pomagača, saopćeno je iz OHR-a.

''Međunarodna zajednica je jasno rekla kako od organa vlasti Bosne i Hercegovine očekuje da ostvare potpunu saradnju s Haškim tribunalom i da preuzmu aktivnu ulogu u hapšenju svih preostalih optuženika koji su još uvijek na slobodi, kao i na uništavanju mreža koje im pružaju podršku'', rekao je ambasador Lajčak.

''Odlučio sam da ovo bude moja prva zvanična posjeta jer je promoviraje potpune saradnje s Haškim tribunalom jedan od mojih prioriteta. To je bio i ostaje jedan od uvjeta koje BiH mora ispuniti kako bi mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom'', dodao je Lajčak.

Kako se navodi u saopćenju OHR-a, general Wightman i admiral Witthauser su novog visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU također informirali o sigurnosnoj situaciji u BiH i odgovarajućim ulogama koje imaju Štab NATO-snaga u Sarajevu i EUFOR.

''EUFOR i NATO su i dalje ključne komponente cjelokupnog međunarodnog angažmana u BiH i očekujem da ću s admiralom Witthauerom i generalom Wightmanom imati vrlo blisku saradnju'', rekao je ambasador Miroslav Lajčak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: