{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Ambasador Lajčak posjetio bazu EUFOR-a u Butmiru

F
1.7.2007. u 21:06
0
0
OHR: Ambasador Lajčak posjetio bazu EUFOR-a u Butmiru
0
OHR: Ambasador Lajčak posjetio bazu EUFOR-a u Butmiru
Novi visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Miroslav Lajčak, u nedjelju se u vojnoj bazi EUFOR-a u Butmiru sastao sa šefom Ureda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u BiH Howardom Tuckerom, komandantom Štaba NATO-snaga u Sarajevu general-majorom Richardom O. Wightmanom i komandantom EUFOR-a kontraadmiralom Hans-Jochenom Witthauerom.
Ambasador Lajčak je obaviješten o trenutnim i budućim operacijama koje se poduzimaju protiv osoba optuženih za ratne zločine i protiv mreža njihovih pomagača, saopćeno je iz OHR-a.

''Međunarodna zajednica je jasno rekla kako od organa vlasti Bosne i Hercegovine očekuje da ostvare potpunu saradnju s Haškim tribunalom i da preuzmu aktivnu ulogu u hapšenju svih preostalih optuženika koji su još uvijek na slobodi, kao i na uništavanju mreža koje im pružaju podršku'', rekao je ambasador Lajčak.

''Odlučio sam da ovo bude moja prva zvanična posjeta jer je promoviraje potpune saradnje s Haškim tribunalom jedan od mojih prioriteta. To je bio i ostaje jedan od uvjeta koje BiH mora ispuniti kako bi mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom'', dodao je Lajčak.

Kako se navodi u saopćenju OHR-a, general Wightman i admiral Witthauser su novog visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU također informirali o sigurnosnoj situaciji u BiH i odgovarajućim ulogama koje imaju Štab NATO-snaga u Sarajevu i EUFOR.

''EUFOR i NATO su i dalje ključne komponente cjelokupnog međunarodnog angažmana u BiH i očekujem da ću s admiralom Witthauerom i generalom Wightmanom imati vrlo blisku saradnju'', rekao je ambasador Miroslav Lajčak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: