BiH
1

Ogromni troškovi reprezentacije: Bh. diplomati će državi morati vratiti desetine hiljada KM!

Piše: Faruk Vele
Bosna i Hercegovina je za rad svoje diplomatsko-konzularne mreže (DKP), koja broji 56 ambasada, misija, generalnih konzulata i konzulata u 2013. godini potrošila 35.576.585 KM ili 96 posto od planiranih sredstava rashoda koji su iznosili skoro 37 miliona maraka, potvrđeno je za Klix.ba u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.
Pregled troškova reprezentacije za 2013. godinu po DKP-ima
Pregled troškova reprezentacije za 2013. godinu po DKP-ima
Iako je za svaku državu neophodno da ima snažnu diplomatiju, jer je ona ogledalo zemlje u svijetu, pa i da se u nju ulaže, jednako je važno da se u vremenima opće krize i neimaštine troši domaćinski, te da se podvuče crta i pod efekte djelovanja naše diplomatske mreže u političkom i ekonomskom smislu.

Troškovi u Vatikanu

Za razliku od činjenice da je za rad DKP BiH u prošloj godini na pojedinim stavkama izvršenja budžeta ostvarene uštede (u MVP BiH ističu činjenicu da je za plaće uposlenih u DKP mreži utrošeno 13,15 miliona ili 95 posto od planiranih 13,82 miliona), na stavci reprezentacije se nije štedjelo.

Kako Klix.ba saznaje, u četvrtom kvartalu 2013. godine u pojedinim DKP BiH zabilježena je prekomjerna potrošnja u segmentu reprezentacije, iako su se do četvrtog kvartala bh. diplomate uglavnom pridržavali plana utroška novca namijenjenog za večere, prijeme, poklone i slično.

Prema dokumentaciji koju su novinari Klix.ba dobili pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama u BiH, umjesto planiranih 465.833,46 KM utrošeno je visokih 542.762,97 KM, što je više za cijelih 76.929,51 KM.

Najviše prekoračenje utroška desilo se u Moskvi gdje je ambasador Ivan Barbalić. Tamo je na reprezentaciju potrošen jedan solidan stan u Sarajevu ili 46.425 KM, što je za 23.000 KM ili skor duplo više od dozvoljenog.

Potom slijedi Misija BiH u Evropskoj uniji (EU) na čelu sa Igorom Davidovićem koja je utrošila za 15.112 KM više novca od dozvoljenog ili oko 27 hiljada KM.

Da je prilike za trošenje na račun države BiH bilo i u papinskoj državi, potvrđuje utrošak skoro 20 hiljada KM na reprezentaciju tokom 2013. godine, skoro 13.456 KM više do dozvoljenog nivoa. Sve to potvrđuje i tabela utrošaka koja je novinarima Klix.ba data na uvid.

Loše primjere je slijedila Ambasada BiH u Briselu gdje je, također, utrošeno 24.578 KM, što je za 12.578 KM više od planiranog. U Abu Dabiju, gdje je ambasador Aleksandar Dragičević, je potrošno za skoro 12 hiljada KM više novca poreskih obaveznika ili 25.748 KM.

Pregled troškova reprezentacije za 2013. godinu po DKP-ima
Pregled troškova reprezentacije za 2013. godinu po DKP-ima

Cifra za reprezentaciju je prekoračena i u Kairu. U Egiptu je potrošeno skoro 6.000 KM ili duplo više na reprezentaciju. Preko dozvoljenog iznosa se trošilo i u Amanu, Ankari, Bernu, Budimpešti, New Yorku, Otavi, Washingtonu, Ženevi, kao i Chicagu, gdje djeluje generalni konzul Brane Pećanac koji je uzburkao duhove javnosti organizirajući proslavu Dana RS u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). O Pećancu je, podsjetimo, bez saglasnosti raspravljalo i Predsjedništvo BiH, ali bez saglanosti o njegovoj smjeni.

Više se na večere i druge đakonije trošilo i u Frankfurtu, Kopenhagenu, Milanu i Londonu, kao i u Misiji OSCE-a u Beču. Najmanje je iznos prekoračen u Džakarti, Madridu, Parizu, Tripoliju i Varšavi. Pozitivni primjeri su DKP u Beogradu, Hagu, Kula Lumpuru, Berlinu, Nju Delhi, Oslo, Rim, Strazbur, Štokholm, Tel Aviv, koji su ostvarili uštede.

Vraćanje novca državi

Zanimljivo, u namjeri da dokine praksu nedozvoljenog rasipanja državnog novca na reprezentaciju, kako nam je potvrđeno u MVP BiH, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija ovih dana je poduzeo prve mjere.

"Nakon utvrđenih prekoračenja od strane pojedinih DKP, šefovi DKP, koji su prekoračili budžet, su zaduženi na ličnom kontu za 50 posto prekoračenja, a ostalih 50 posto je namireno iz rezervi sjedišta MVP BiH", kazali su Klix.ba u MVP BiH.

Tako će šef DKP-a u Moskvi morati državi da vrati 11.524 KM, prvi diplomata u Vatinkanu, gdje je ambasador Slavica Karačić, 6.728 KM, a njen kolega iz Abu Dabija skoro 6.000 KM. Oko 7.500, odnosno oko 6.000 KM će morati vratiti šefovi DKP u Ambasadi BiH u Briselu, kao i u Misiji u EU. A za novčanikom će morati da posegnu i diplomate u svim drugim diplomatskim središtima gdje su prekomjerno trošili državne pare na reprezentaciju, te će morati da vrate 50 posto od nedozvoljeno potrošenog novca građana.