{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ogroman iskorak u razvoju transplantacijske medicine u FBiH

F
23.9.2014. u 13:06
51
26
Ogroman iskorak u razvoju transplantacijske medicine u FBiH
51
U prostorijama Federalnog ministarstva zdravstva danas je zvanično otvoren Centar za transplantacijsku medicinu FBiH, kao nova upravna organizacija u sastavu Ministarstva.
Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović kazao je tim povodom na pres-konferenciji da je uspostava tog centra predviđena Zakonom o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, koji je usvojen 2009. godine.

Istaknuo je da je uspostava tog centra, nažalost, dugo ostala samo na pretpostavkama, a da su aktivnosti na razvoju cjelokupnog transplantacijskog programa intenzivirane 2011. godine.

"Donijeli smo niz podzakonskih akata koji su nedostajali i koji su bili preduvjet za uspostavu Centra. Potom je izvršena detaljna analiza u svim zdravstvenim ustanovama, imenovani bolnički koordinatori za transplantaciju, mobilni timovi za utvrđivanje moždane smrti i eksplantaciju organa, potpisan Sporazum s Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske, koje je kroz edukacije pružilo stručnu pomoć prilikom uspostave Centra. U suradnji s kompanijom BH Telecom informatički je uvezano 17 zdravstvenih ustanova i institucija uključenih u program transplantacijske medicine u FBiH, te osigurano aplikativno rješenje po uzoru na Republiku Hrvatsku", kazao je Mesihović.

Rezultat svih tih aktivnosti, dodao je, jeste potpuno definiran i uspostavljen sistem transplantacijske medicine u FBiH.

"Ovo je ogroman iskorak naprijed i osnova za istinski daljnji razvoj transplantacijske medicine u FBiH. Sistem je postavljen po uzoru na svjetske lidere u toj oblasti, a daljnji razvoj zavisi od samih zdravstvenih profesionalaca, ali i od nivoa kolektivne svijesti građana o značaju doniranja organa i transplantacije organa u svrhu liječenja", naglasio je Mesihović.

Po njegovim riječima, postoji i tzv. logistika transplantacije, odnosno neophodni popratni mehanizmi.

"Posjedujemo logistiku transplantacije, čak smo u fazi završetka ugovora s Ministarstvom odbrane BiH, koji će u slučaju potrebe pomagati", kazao je.

Precizirao je da će to značiti da će, uz kopneni, i zračni prijevoz biti na raspolaganju za te potrebe Centru za transplantaciju i ostalima iz tog projekta.

Direktorica Centra Lada Sarajlić informirala je o nadležnostima i zadacima Centra, koji koordinira cijeli program transplantacijske medicine i, između ostalog, vodi sve potrebne evidencije u vezi s transplantacijskim programom poput listi čekanja, praćenja svih transplantiranih pacijenata.

Sarajlić je demonstrirala i informacioni sistem i aplikativno rješenje koji kroz brzu komunikaciju omogućava da cjelokupni proces bude efikasan, transparentan i siguran.

U okviru današnje pres-konferencije prezentirana je i jedna od mogućnosti informacionog sistema, direktni videolink s bolničkim koordinatorima u Kliničkom centru univerziteta Sarajevo i Kliničkoj bolnici Mostar.

U Federaciji BiH, i to prvenstveno u UKC Tuzla, radi se transplantacija bubrega, rožnjače, jetre, te hematološke transplantacije.

Prema dostupnim podacima, u FBiH na transplantaciju bubrega čeka 257 ljudi, a osam za jetru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: