Lider NES-a
80

Ogrešević: Presuda Evropskog suda za ljudska prava je prilika da se konačno okonča sistemska diskriminacija

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević izjavio je da je presuda Evropskog suda za ljudska prava prema kojoj BiH treba biti jedna izborna jedinica pri izboru članova Predsjedništva BiH te da se svi građani moraju pitati pri izboru delegata Doma naroda Parlamentarne skupšine BiH potvrdila ispravnost stavova njegove stranke.

Ti stavovi se, kaže, odnose na one koje su zastupali tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava u Neumu i Sarajevu.

"Presuda Evropskog suda treba biti osnov svih naših budućih pregovora, nešto će zastupati sve one političke snage koje žele da Bosna i Hercegovina bude uređena kao evropska, demokratska država u kojoj ima dovoljno prostora za sve naše građane, pravoslavne, katoličke, islamske, kao i svih drugih vjeroispovijesti. Upravo to je NES zastupio tokom svih pregovora i nije niti pedlja odstupio od tih stavova", rekao je.

Ogrešević ističe da je presuda Evropskog suda za ljudska prava prilika da se konačno okonča sistemska diskriminacija u Bosni i Hercegovini uzrokovana dejtonskim uređenjem.

"Uostalom, to će Bosna i Hercegovina svakako morati uraditi ukoliko želi biti dio Evropske unije. Zbog toga ne treba dozvoliti nikakva kalkulisanja i popuštanja kada je u pitanju provedba ove važne presude Evropskog suda za ljudska prava", zaključio je.