{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ogorčenje javnosti treba pretvoriti u političku snagu"

S
20.5.2010. u 13:36
0
5
"Ogorčenje javnosti treba pretvoriti u političku snagu"
0
"Ogorčenje javnosti treba pretvoriti u političku snagu"
Valentin Inzko
Ograničeni uspjeh aktivnosti u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini do sada znači da "građani moraju da podnose nepravdu i fizičke prijetnje, iz dana u dan i u svakom dijelu zemlje", izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU obratio se učesnicima na seminaru o borbi protiv korupcije, koji je organizirao Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu. Seminar je okupio pravosudne, policijske i akademske stručnjake iz cijelog regiona.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da uspostavljanje Agencije za sprječavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u januaru ove godine predstavlja svijetlu tačku u inače prilično sumornom pejsažu. Agencija će se baviti identifikacijom i uklanjanjem uzroka korupcije, odvraćanjem osoba od izvršenja krivičnih djela korupcije.

"Pravi razlog što korupcija i dalje vlada jeste to što je prihvaćena", rekao je. "Korupcija cvjeta jer manjina prolazi nekažnjeno, a većina joj to dozvoljava. Ipak, korupcija je krivično djelo i treba biti tretirana kao krivično djelo. Tek kada pošteni građani i mediji počnu redovno prijavljivati korupciju policiji, tužiocima i javnosti kao nešto što se samo po sebi podrazumijeva, za zvaničnike u ovoj zemlji će postati opasno da prihvataju mito."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: