Valentin Inzko
0

"Ogorčenje javnosti treba pretvoriti u političku snagu"

Sarajevo-x.com
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Ograničeni uspjeh aktivnosti u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini do sada znači da "građani moraju da podnose nepravdu i fizičke prijetnje, iz dana u dan i u svakom dijelu zemlje", izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU obratio se učesnicima na seminaru o borbi protiv korupcije, koji je organizirao Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu. Seminar je okupio pravosudne, policijske i akademske stručnjake iz cijelog regiona.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da uspostavljanje Agencije za sprječavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u januaru ove godine predstavlja svijetlu tačku u inače prilično sumornom pejsažu. Agencija će se baviti identifikacijom i uklanjanjem uzroka korupcije, odvraćanjem osoba od izvršenja krivičnih djela korupcije.

"Pravi razlog što korupcija i dalje vlada jeste to što je prihvaćena", rekao je. "Korupcija cvjeta jer manjina prolazi nekažnjeno, a većina joj to dozvoljava. Ipak, korupcija je krivično djelo i treba biti tretirana kao krivično djelo. Tek kada pošteni građani i mediji počnu redovno prijavljivati korupciju policiji, tužiocima i javnosti kao nešto što se samo po sebi podrazumijeva, za zvaničnike u ovoj zemlji će postati opasno da prihvataju mito."