BiH
0

Ognjen Tadić: Naplaćivati rad u ad hoc komisijama bilo je nemoralno i ta praksa je ukinuta

Klix.ba
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ognjen Tadić, zastupnik SDS-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, reagirao je na tekst portala Klix.ba o naknadama koje su naplaćivali bh. parlamentarci za rad u ad hoc komisijama.

Bh. parlamentarci su samo u 2015. naplatili ukupno 122.447 KM, a pojedinačno su naplaćivali i više od 8.000 KM.

"Tačno je to što ste naveli u svom tekstu, a što odnosi na informaciju o visini primanja za rad u privremenim komisijama. Upravo zbog nemoralnosti takvih zakonskih odredbi za koje nikada nisam glasao, i ja i drugi poslanici SDS-a i Saveza za promjene glasali smo za ukidanje zakonske odredbe koja to omogućava. Njeno ranije važenje tokom prvih nekoliko mjeseci ovog mandata je proizvelo te iznose. Treba prozivati one koji su glasali za uvođenje ovakvih privilegija", navodi Tadić.

Tadić smatra da treba reći i to da ovi iznosi pokazuju koji od članova Parlamentarne skupštine BiH najviše učestvuju u njenom radu jer je svaki navedeni iznos vezan za stepen angažovanosti.

"Dakle, moj moralni odnos prema tom pitanju sam pokazao tako što sam glasao za ukidanje takve zakonske mogućnosti, a evo, istovremeno, javnost na krajnje neobičan način saznaje i to koji su članovi Parlamentarne skupštine BiH najviše angažovani u njenom radu. Na kraju da podvučem još jednom to da takva odredba više ne postoji jer smo moje kolege i ja glasali za njeno ukidanje, kao i za ukidanje tzv. bijelog hljeba", kaže Tadić.