BiH
0

Ognjen Tadić: Nadam se da više nećemo svjedočiti praksi ucjenjivanja i blokade Doma naroda

Piše: N.N.
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Kolegija Doma naroda održanoj sa šefovima svih klubova delegata u Domu naroda dostavljena je zvanična informacija šefa Kluba srpskog naroda gospodina Sredoja Novića da su on i još dva delegata iz reda srpskog naroda odbili doći na prošlu sjednicu naroda zbog toga što nisu zadovoljni načinom na koji je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izabrao članove svoga doma u Zajedničku komisiju za nadzor nad OSA-om.

“Izrazio sam nezadovoljstvo zbog toga što ranije nismo upoznati o takvom stavu ta tri delegata jer bismo time ranije došli i do rješenja te ne bi došlo do odgađanja prošle sjednice Doma naroda. Nakon obavljene rasprave zatraženo je da se nastavak sjednice Doma naroda zakaže za sljedeći ponedjeljak, a da se u međuvremenu traži političko rješenje koje se tiče problema koji je otvorio gospodin Nović. U svakom slučaju, sjednica Doma naroda treba biti održana, a način na koji će se osigurati prisustvo delegata iz SNSD-a i DNS-a podrazumijeva da na sljedećoj sjednici Doma naroda odlučujemo o sazivu zajedničkih komisija bez odlučivanja o članovima Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om. To zadovoljava zahtjev ta tri delegata, a u međuvremenu tražit će se političko rješenje za ovaj problem koji ubuduće ne treba predstavljati razlog za blokadu Doma naroda”, kaže za Klix.ba Ognjen Tadić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Današnja sjednica je vrlo jasno proizvela stav da je sve ovo jedan ozbiljan nesporazum koji nanosi ozbiljnu štetu. Iz ovog nesporazuma se ne može izaći na taj način da bilo koja institucija ili organ uslovljavaju svoje odluke odlukama drugog organa ili institucije. Nije nam cilj da se od ovoga pravi presedan koji će predstavljati ustaljenu praksu. Do sada nije bila praksa da jedan organ ili jedna institucija ucjenjuju drugi organ na taj način, što traži da se donese odluka koja odgovara tom organu i ja se nadam da je gospodin Nović sa svima koji učestvuju u radu institucija razumio ovakvu poziciju”, zaključuje Tadić.