BiH
144

Oglasio se i Sebastian Kurz povodom izbora u BiH

Piše: J. H.
Sebastian Kurtz (Foto: Klix.ba)
Sebastian Kurtz (Foto: Klix.ba)
Sebastian Kurz, ministar vanjskih poslova Austrije, oglasio se povodom Općih izbora u našoj zemlji.

Mladi austrijski ministar pozvao je bh. građane da u što većem broju izađu na izbore.

"Danas su izbori u Bosni i Hercegovini. Veoma je važno da se otkoče politički zastoji. Potrebne su reforme kako bi se napravio napredak ka članstvu u Evropskoj uniji", napisao je Kurz na Twitteru.

On je u našoj zemlji boravio krajem marta i tada je, u intervjuu za Klix.ba, kazao da ne može ponuditi spremno rješenje za Bosnu i Hercegovinu.

"Ali ja ne vidim razlog zašto stanovništvo Bosne i Hercegovine ne bi zaslužilo funkcionalnu državu koja će ispuniti svoje osnovne zadatke i obaveze prema svojim stanovnicima. Isto tako nema objektivnog razloga zbog kojeg u Bosni i Hercegovini ne bi bilo moguće usklađivanje etničkih kolektivnih prava i individualnih građanskih prava koje bi omogućilo efektivno sudjelovanje pojedinca u pluralističkoj demokratiji. Pitanju Ustava bi se trebalo pristupiti što prije moguće i orijentirano ka cilju. Odlučujući faktor će biti konstruktivne snage unutar zemlje, možda i iz civilnog društva, te jedinstven, jasan pravac prijatelja Vaše zemlje. Protekle sedmice su mi pokazale da se u Bosni i Hercegovini dešava unutrašnja promjena. Njih bi kao Evropska unija trebali podržati", kazao je Kurz u intervjuu za Klix.ba.