BiH
21

Kurz: U Srbiji napredak, pojačati pritisak na BiH

FENA
Sebastian Kurz (Foto: EPA)
Sebastian Kurz (Foto: EPA)
Srbija je zemlja gdje se vidi mnogo napretka i koja je s pravom pozitivno ocijenjena od Evropske komisije, kaže ministar inostranih poslova Austrije Sebastian Kurz.

Kurz istovremeno smatra da je potrebno da EU pojača pritisak na Bosnu i Hercegovinu jer u toj zemlji nije bilo pozitivnog razvoja.

"Podržavamo sve zemlje zapadnog Balkana u njihovim reformskim naporima. Međutim, zahtijevamo puno i zato postoje tačke sporenja. U BiH bi bilo potrebno da se poveća pritisak EU, jer smo vidjeli sve drugo od pozitivnog razvoja. Postoje i zemlje, kao što je Srbija, gdje vidimo mnogo napretka i koje su od strane Evropske komisije s pravom pozitivno ocijenjene. Što je više evropske perspektive to se zemlje pozitivnije razvijaju", kazao je on u intervjuu bečkom dnevniku Standard.

Kurz je, povodom dvije decenije od pristupanja Austrije u EU, ocijenio da je ova odluka otvorila mnoge šanse.

"Naš geografski položaj i ekonomska orijentacija su doprinijeli da smo posebno profitirali od članstva. Ne bi bili danas tu gdje jesmo bez članstva u EU. Zbog toga ćemo ovaj jubilej značajno proslaviti, i to ne pogledom unazad, već napred. EU je polugotov uspessni proizvod sa stalnom potrebom za stalnim daljim razvojem", ukazao je on.

Kurc je, govoreći o potrebnim reformama, kazao da je odlučujuće da nova Evropska komisija bude jako politička, da se ne krije iza birokratije i ugovora, i ne djeluje suviše udaljeno od građana - moramo raditi na tome da EU bude snažnija po velikim pitanjima, ali i da se daleko manje miješa u oblasti koje mogu biti riješene na regionalnom nivou.

"Potrebna nam je EU koja bi bila nezavisnija od nafte iz zalivskih država, od gasa iz Rusije i rezervi podataka iz SAD. Potrebna nam je snažnija spoljna i odbrambena politika unutar EU. Moramo sve učiniti da ostanemo atraktivni za privredu. Moramo posebno pripaziti u privrednom pogledu da ne budemo samo kontinent s puno prošlosti, već ostanemo kontinent koji ima mnogo budućnosti pred sobom", istakao je on.

Kada je riječ o Rusiji i ukrajinskoj krizi, Kurz je ocijenio da postoji dovoljno razloga za Rusiju da traži miroljubivo rješenje, i da je zadatak EU, iako je jasno pitanje krivice, da ostane u kontaktu s Moskvom da bi se razgovaralo o uzrocima konflikta i pitanju kako izbjeći dugoročno dva bloka koja su nastala evroazijskom unijom i EU.

Prema njegovim riječima, trebalo bi i iduće godine ostati na vezi s Rusijom, jer je Moskva dio problema, i zbog toga mora biti i dio rješenja.