|

Oglasio se bivši direktor Aluminija Mijo Brajković koji je samo za otpreminu dobio 310.000 KM

Oglasio se bivši direktor Aluminija Mijo Brajković koji je samo za otpreminu dobio 310.000 KM
96
F
FENA
20.7.2019. u 21:33
114
komentara
96

dijeljenja
Oglasio se bivši direktor Aluminija Mijo Brajković koji je samo za otpreminu dobio 310.000 KM
Bivši direktor Aluminija Mijo Brajković uputio je otvoreno pismo javnosti u kojem kaže kako je njegov jedini grijeh što je mostarsku firmu ostavio s 100 miliona maraka na računu.
Ocijenio je kako je firmu kad je otišao u penziju 30. aprila 2009. godine, ostavio na zdravim nogama, pozitivnog poslovanja i bez i jednog neizmirenog dospjelog duga.

Također se osvrnuo i na zamjenu stanova, otpremninu i nagrade, kazavši kako je odluku o zamjeni stanova, kao i odluku o nagradama donio Nadzorni odbor mostarske firme, dok je odluku o otpremnini dobio po odlasku u penziju na osnovu Pravilnika Aluminija i Ugovora o radu.

Što se tiče poklona, Brajković tvrdi da su oni bili isključivo iz domena reprezentacije te da je o reprezentaciji odluku donosila Skupština dioničara.

Vjerovatno su procijenili da shodno ugledu Aluminija i i svjetskih firmi s kojima je radio nije primjereno donijeti 'drvenu čaplju' kao poklon, naveo je bivši direktor Aluminija."Nakon nekoliko godina stvaranja gubitaka dolazi Federalna finansijska policija, pretpostavljam, da istraži razloge negativnog poslovanja u Aluminiju. Međutim, istraga Finansijske policije je započela sa 1997. godinom, kako bi se dokazao navodni kriminal u Aluminiju od početka njegovog rada i mene kao navodnog nositelja 'kriminala' se neslućenom medijskom hajkom kroz niz godina u sarajevskim medijima, sa jasnom političkom podlogom, htjelo diskvalificirati", ističe Brajković.

Dodao je kako je jedino što je Finansijska policija uspjela pronaći zamjena stana i troškovi reprezentacije.

"Ponosan sam što su mi to jedine greške u mome skoro četrdesetogodišnjem radu u Aluminiju. Možda da nije bilo tih mojih 'grijeha' na računu bih ostavio 100 milijuna i nešto sitno KM", ustvrdio je Brajković.

Na kraju je zamolio javnost, ponajprije dioničare, kao i radnike da svoje napore, kako je kazao, usmjere na otkrivanje uzroka i pravih krivaca koji su napravili dug od 400 miliona i potrošili 100 miliona maraka zatečenih na računu Aluminija.
Prijavi grešku


Komentari (114)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...