Blokada isplata
977

Oglasio se Bh. blok: SDA i HDZ drže građane Federacije BiH kao taoce

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na najavu da bi od prvog februara mogle stati isplate penzija i svega ostalog iz budžeta FBiH zbog nezasjedanja Doma naroda, oglasio se Bh. blok.

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Bh. blok je zauzeo čvrst stav da se budžet FBiH u ovoj situaciji ne treba i ne smije usvajati u hitnoj proceduri upravo očekujući blokadu isplata zbog nezasjedanja Doma naroda, saopćili su.

"Iz tog razloga smo predlagali zaključak Vladi FBiH o privremenom finansiranju koje bi omogućilo nesmetane isplate penzija, ali i davanja za najugroženije kategorije stanovništva. Zbog brzopletosti Vlade i insistiranja na vlastitim interesima unutar budžeta, kao što je, između ostalog, i povišica plata izabranim službenicama, sada smo u situaciji da je vršenje isplata neizvjesno", saopćili su.

Navode da su već naglasili da je za usvajanje budžeta nepohodno sastajanje zajedničkih tijela oba doma koja još uvijek nisu ni imenovana.

"Sada smo u situaciji da SDA i HDZ drže građane FBiH taocima bez naznake kako da su ovu krizu sposobni riješiti u narednih pet dana. Prilikom donošenja ove odluke Vlada i premijer Novalić bili su svjesni posljedica koje će takva odluka proizvesti te su time i najodgovorniji za ono što može uslijediti – dodatno ugrožavanje najugroženijih s katastrofalnim posljedicama.Trenutna situacija pokazuje da je potez BH bloka da predloži izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiHbio ispravan i državotvoran. Da smo ostavili Predstavnički dom bez rukovodstva danas bi i on bio u blokadi i taoc HDZ-a i SDA jednako kao što je to Dom naroda", saopćeno je iz Bh. bloka.

Kako smo objavili, ukoliko Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u narednih nekoliko dana ne usvoji budžet za 2019. godinu, stat će isplata svih plaća, penzija i ostalih budžetskih stavki u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.