Unapređenje rada
25

Oglasili se sindikati policije o Čamparinoj inicijativi za reformu javne sigurnosti

A. D.
Hadžiabdić i Ećo
Hadžiabdić i Ećo
Mirza Hadžiabdić i Sadik Ećo, predsjednici Unije samostalnih sindikata policije FBiH i Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo, komentirali su za Klix.ba inicijativu zastupnika Aljoše Čampare o reformi javne sigurnosti, koja je jučer jednoglasno usvojena u Skupštini KS.
Hadžiabdić je kazao da svi prijedlozi čiji je cilj unapređenje sistema sigurnosti, odnosno omogućavanje uslova za funkcionalniji i efikasniji rad policijskih organa itekako zaslužuju potrebnu podršku.

"Kroz propisane procedure potrebno je definisati konačne prijedloge zakonskih i drugih rješenja, kako bi iste donijeli, odnosno, usvojili nadležni organi i omogućili njihovu primjenu u praksi. Ono što bi bilo poželjno, pa čak i neophodno, jeste da identična rješenja budu usvojena i implementirana u svim kantonima u Federaciji, odnosno i na nivou Federacije BiH ukoliko se ista pokažu opravdanim i svrsishodnim", kazao je Hadžiabdić.

On ističe da rezultati tih rješenja trebaju biti jačanje funkcionalnosti, efikasnosti, posebno nezavisnosti i potpune depolitizacije policijskih agencija, kao i stvaranje boljih uslova za adekvatno i kontinuirano kadrovsko i materijalno popunjavanje i opremanje u skladu s evropskim standardima i rješenjima koja su se u praksi pokazala dobrim i opravdanim.

Ećo kaže da sindikat koji predvodi podržava sve što će unaprijediti rad policijskih službenika i njihov status, kao i sigurnost građana u KS.

"Ali moramo voditi računa o svim uposlenicima i članovima sindikata i Ministarstva i Uprave policije. Podržat ćemo sve čime se unapređuje sigurnosna situacija, kao i približavanje stadardima Evropske unije u ovoj oblasti", naveo je Ećo.