Navodi Aide Hrnjić
271

Oglasili se iz Centra "Vladimir Nazor": Nije zabranjen ulazak osoblju EDUS-a

A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Direktorica Centra "Vladimir Nazor" demantovala je informaciju da je osoblju EDUS-a zabranjen ulazak u njihove prostorije i da se nastava za djecu s poteškoćama u razvoju neće održati kako je ranije najavljeno.
Također je istaknuto da Aida Hrnjić, koja je to objavila na svom Facebook profilu, nije roditelj djeteta koje pohađa tu ustanovu.

Naime, Aida Hrnjić majka autističnog djeteta je danas na svom Facebook profilu objavila status u kojem je navela kako je osoblju EDUS-a zabranjen ulazak u Centar "Vladimir Nazor" te smo je tim povodom i kontaktirali kako bi saznali detaljnije o čemu je riječ.

Hrnjić je za naš portal naglasila kako je ogorčena što će više od 120 djece s poteškoćama u razvoju i dalje čekati na početak nastave. Dodala je i to da djeca koja pohađaju EDUS program, ne idu već tri mjeseca u školu "Vladimir Nazor", iako je Skupština prošle godine donijela zakon za školovanje djece s poteškoćama u razvoju, a u koji je uloženo 1,8 miliona KM. Navela je i da je taj novac prebačen Centru "Vladimir Nazor", ali da oni nikad nisu napravili formalno-pravne stvari.

S druge strane, direktorica Centra "Vladimir Nazor" naglasila je kako Aida Hrnjić nije osoba kakvom se predstavila.

"Aida Hrnjić nije roditelj djeteta koje pohađa našu ustanovu te nam je nelogično da se više brine o drugoj djeci nego o svom djetetu koje pohađa drugu osnovnoškolsku ustanovu. O kakvoj osobi se radi molim da pročitate njen današnji post o ovoj temi objavljen na Facebook profilu", navela je Maida Idrizović, direktorica Centra.

Idrizović je istakla i to da je Sporazum o saradnji između Centra "Vladimir Nazor" i udruženja EDUS istekao 31. decembra 2018., te da novi Sporazum o saradnji nije nikad potpisan.

"Jučer je istekao posljednji radni dan radnika ustanove na određeno radno vrijeme u Odjelu za predškolski odgoj u ulici Kemala Kapetanovića te od danas do prijema radnika po raspisanom Javnom konkursu objekat ne može biti otvoren. Osobe angažovane u udruženju "EDUS" nemaju pravni osnov boravka u navedenom objektu od 01.01.2019. jer je istekao Sporazum o saradnji na period na koji je potpisan", navela je.

Idrizović je dodala i to da će uskoro u javnosti biti izneseni načini putem kojih posluje EDUS čiji članovi i pojedini roditelji, kako je istakla, konstantno vrše zlonamjernu medijsku hajku na Centar "Vladimir Nazor".

"Kako zloupotrebljavaju djecu korisnike usluga i njihove roditelje, kolika primanja imaju na godišnjem nivou, kako realiziraju paralelne projekte i stalno zloupotrebljavaju broj djece korisnika usluga te one koja su na listi čekanja, česta putovanja na egzotične destinacije, doedukacije i sl., a sve od projekata koje navodno realizuju u korist djece", poručila je Idrizović.

Direktorica Centra je kazala kako se sredstva koje je obezbjedila Vlada KS troše u skladu sa zakonom te da se odgojno-obrazovni proces za predškolski odgoj realizovao u prvom polugodištu do 31. decembra 2019. godine.

"U toku je konkursna procedura za prijem radnika te će po pravosnažnosti odluka o izboru radnika krenuti odgojno-obrazovni proces u okviru koga će se nastaviti eksperimentalni program u Odjelu za predškolski odgoj za tekuću školsku godinu", zaključila je Idrizović.