Prve mjere
26

Oglasila se Udarna grupa nakon što je Amerika najavila smanjenje pomoći za BiH

A. D.
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
U Sarajevu je danas održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija kojim je predsjedavala glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić. Ovaj sastanak je uslijedio nakon što je zamjenica direktora USAID-a Bonnie Glick najavila da "ako vlast BiH nije sposobna da se pozabavi pitanjem trgovine ljudima, SAD će za manje od godinu morati srezati svu pomoć".
Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, centralne teme odnosile su se na osnaživanje rada Udarne grupe te aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine u borbi protiv trgovine ljudima.

Na sastanku su učestvovali članovi Udarne grupe, predstavnici tužilaštava policijskih, sigurnosnih i agencija za provođenje zakona koji su uključeni u otkrivanje i procesuiranje ovih kaznenih djela, uz prisustvo predstavnika međunarodnih institucija.

"Glavne teme sastanka odnosile su se na realiziranje i provedbu odredbi usvojene Strategije za suprotstavljanje trgovini ljudima u BiH, kao i Strategije integriranog upravljanja granicom u Bosni i Hercegovini 2019.-2023. godine, a koje se odnose na nadležnosti institucija uključenih u rad Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija, kao i povećan broj evidentiranih kaznenih djela krijumčarenja ljudi povezanih s migrantskom situacijom u BiH", naveli su.

Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH

Na sastanku je razgovarano o stanju u oblasti procesuiranja krivičnih djela međunarodne trgovine ljudima, kao i krivičnih djela trgovine ljudima propisanih zakonima entiteta i Brčko Distrikta BiH, u čijem rješavanju će značajno doprinijeti Mreža specijaliziranih tužilaca i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, kao i koordinacioni timovi, čija je uspostava u toku na svim nivoima vlasti u BiH.

"Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija zajedno s Mrežom specijaliziranih tužilaca i istražilaca za borbu protiv trgovine ljudima, kao i koordinacionim timovima sa svih nivoa, nastavit će intenzivne aktivnosti u okviru svojih nadležnosti, u cilju što efikasnije borbe protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija", naveli su.

Naš portal je danas objavio informaciju da ovogodišnji budžet Vlade SAD-a za BiH iznosi 41,5 miliona dolara, a on se u najvećem dijelu implementira putem USAID-a. Upravo bi ta sredstva mogla biti ukinuta.

Međutim, ova odluka Vlade SAD-a bi imala dalekosežnije političke i svake druge posljedice po našu državu.

Treba naglasiti da je Vijeće ministara BiH još u augustu 2003. godine formiralo Udarnu grupu za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih imigracija koja rijetko zasjeda, najčešće jednom ili dvaput na godišnjem nivou.