|

Oduzet mandat delegatu u Domu naroda Parlamenta FBiH Dušku Radunu

Oduzet mandat delegatu u Domu naroda Parlamenta FBiH Dušku Radunu
11
Er. M.
25.9.2019. u 09:52
21
komentara
11

dijeljenja
Oduzet mandat delegatu u Domu naroda Parlamenta FBiH Dušku Radunu
Centralna izborna komisija (CIK) BiH oduzela je jučer mandat zastupniku u Skupštini Kantona 10 i delegatu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Dušku Radunu nakon što je pravomoćno osuđen za zloupotrebu položaja ili ovlasti.
Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdila glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić koja nam je rekla kako jej CIK, postupajući po odredbama Izbornog zakona BiH, na jučerašnjoj sjednici utvrdio prestanak mandata Dušku Radunu (SNS) u Skupštini Kantona 10 i Domu naroda Parlamenta FBiH.

Odluke o prestanku mandata nisu pravosnažne i na njih postoji mogućnost ulaganja žalbe u vremenskom periodu od dva dana.

Kada odluke postanu pravosnažne, CIK će dodijeliti zamjenske mandate i to na način da će mandat u Skupštini Kantona 10 dobiti idući kandidat s liste SNSD-a, dok će mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH biti dodijeljen po posebnoj proceduri.

Duško Radun bio je od 2015. do 2018. godine načelnik Općine Bosansko Grahovo, a presudom Općinskog suda u Livnu osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Općinski sud u Livnu presudom je odredio da se od Raduna oduzme 23.530,50 KM, odnosno imovinska korist pribavljena krivičnim djelima.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...