Saznaje Klix.ba
4

Održano ročište u Beogradu: Srbija se protivi izručenju Osmana Osmanovića

D. Be.
Osman Osmanović (Foto: Radio Brčko)
Osman Osmanović (Foto: Radio Brčko)
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije usprotivilo se zahtjevu Tužilaštva BiH za izručenje Osmana Osmanovića, potvrdio je za Klix.ba advokat Mirsad Crnovršanin.

On je kazao da je ročište održano jutros pred sudijom za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu na zahtjev bh. tužilaštva.

"Tužilaštvo Srbije se protivilo izručenju s obzirom na to da je istraga u Srbiji u toku navodeći da nisu ispunjeni uslovi za njegovo izručenje po Zakonu o međunarodnopravnoj pomoći", kazao nam je Crnovršanin netom nakon ročišta kojem je prisustvovao u Srbiji.

Ipak, advokat je istakao da se u konkretnom predmetu ne primjenjuje Zakon o međunarodnopravnoj pomoći, već Ugovor zaključen između BiH i Srbije o pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima.

Advokat Mirsad Crnovršanin
Advokat Mirsad Crnovršanin

"Shodno tome, odnosno Protokolu o saradnji Tužilaštva BiH i Tužilaštva Srbije za ratne zločine, ispunjene su sve zakonske pretpostavke za izručenje Osmana Osmanovića", dodao je Crnovršanin.

Optuženi Osman Osmanović se danas jasno izjasnio da želi biti izručen BiH po skraćenom postupku.

Viši sud u Beogradu u toku ove sedmice će donijeti odluku da li će Osmanović biti izručen ili će ostati u pritvoru u glavnom gradu Srbije.

Osman Osmanović je državljanin BiH kojeg je srbijanska policija uhapsila 24. novembra, a da prethodno uopće nije postojala istraga protiv njega, s obzirom na to da je istraga otvorena tek sutradan, odnosno dan nakon što je uhapšen.

Bivši direktor Porezne uprave Brčko distrikta i bivši pripadnik HVO-a Osman Osmanović uhapšen je na Graničnom prijelazu Sremska Rača u Srbiji po potjernici iz Beograda, a zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina u proteklom ratu.