Stavovi Tužilaštva
832

Održano ročište Alisi Mutap: Da li struja ima mozak, pa zna koje snimke izbrisati

B. R.
Alisa Ramić (Foto: D. S./Klix.ba)
Alisa Ramić (Foto: D. S./Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je danas obrazložilo ono što smatra nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića. Ostali su pri zahtjevu da uhapšenima ove sedmice treba odrediti pritvor.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je održano ročište Alisi Ramić, bivšoj Memićevoj djevojci, recepcioneru ilidžanskog hotela Crystal Muameru Ožegoviću, bivšem pripadniku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Nebojši Veljoviću i pripadniku Direkcije Nedžadu Hrvatu.

Ramić, koja se djevojački preziva Mutap, bila je sa Memićem u noći kada je stradao 2016. godine. Ožegović je bio recepcioner u noći kada se to desilo, dok su Veljović i Hrvat radili na osiguranju diplomatskog objekta koji se nalazi u blizini mjesta Memićevog stradanja.

Svi oni su uhapšeni ranije ove sedmice, a osumnjičeni su za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić je napomenuo, kako je rekao, da se vodi ospežna istraga i podsjetio da su još u pritvoru Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića.

Prema riječima Hasanspahića, ranije su najavljivali proširenje istrage i to se upravo dešava.

"Fingiranje zdravstvenog stanja Alise Ramić"

Kao primjer podmetanja dokaza istakao je, kako je kazao, podmetanje automobila Renault Clio za šta su Dupovac i Mutap dali novac. Kao primjer izuzimanja dokaza, tj. da dokaz nije dat MUP-u KS, naveo je krvavu majicu Alise Ramić koja se nalazila na Univezitetsko-kliničkom centru Sarajevo (UKCS). Tužitelj Hasanspahić je kao odgovornog za prethodno učinjeno naveo upravo Dupovca.

Ponovio je da se, kako je izjavio, fingira zdravstveno stanje Ramić, te da Memiću nije na vrijeme pružena medicinska pomoć. Tvrdi da sve prethodno spomenuto nije djelo pojedinca, već organizovanog djelovanja više ljudi.

"Da li struja ima mozak, pa zna koje snimke treba izbrisati"

U nastavku je izlagao zašto tužilaštvo smatra da je recepcioner Ožegović odgovoran za prikrivanje, tj. brisanje videosnimaka načinjenih kamerama sa hotela Crystal.

Kako je naglasio, policajci MUP-a KS N.B. i E.K. su 19. februara 2016. došli u hotel da bi izuzeli snimke. Pozivajući se na njihove iskaze, Hasanspahić je naglasio da su tom prilikom zatekli snimke iz 8., 9. i 10. februara 2016., a koji su ocijenjeni kao najrelevantnijim za rasvijetljavanje uzroka stradanja Dženana Memića.

Prema navodima policajaca, na hotelu ima nekoliko sigurnosnih kamera, među kojima su i one koje pokrivaju prostor gdje je Memić stradao - illidžansku Veliku aleju. Potom se navodno desio nestanak struje i tom prilikom su izbrisani snimci iz 8., 9. i 10. februara. Tvrdi se da Ožegović nije prijavio policiji da se to desilo, a da je to morao učiniti.

U iskazu su spomenuti policajci ukazali da po ponovnom dolasku nisu zatekli potrebne snimke, ali da su postojali svi ostali snimci, tj. oni koji su nastali prije i poslije 8., 9. i 10. februara.

Kako je naveo tužitelj Hasanspahić, potom je iz hotela izuzet hard disk, a onda je na njemu izvršeno vještačenje. Vještačenje su izvršili MUP KS i Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja Bosne i Hercegovine. Istakao je da je tom prilikom utvrđeno da su snimci namjerno izbrisani.

Hasanspahić je zaključio da nema logike da su nestankom struje izbrisani baš snimci koji su relevantni za istragu, a da nisu izbrisani neki drugi snimci.

"Da li struja ima mozak, pa zna koje snimke treba izbrisati", pitao se tužitelj.

Ponovio je da su svjedoci, kako je potcrtao, decidno naveli da su snimci bili kod Ožegovića. Pozivajući se na iskaz svjedoka Š.Ć., Ožegović je znao kako upravljati sistemom za videosnimke - kako ih brisati i kako ih duplicirati.

"Ramić je bila svjesna, komunikativna i orijentisana"

U nastavku je obrazložio zašto je Alisa Ramić među osumnjičenima, te je tom prilikom naglasio da tužilaštvo stavove zasniva na medicinskim dokumentima.

Podsjetio je da je ona, dok je imala status svjedokinje, kazala da se ne sjeća šta se desilo kobne noći zbog toga što je primila udarac u glavu. Hasanspahić je podsjetio da je Ramić primljena na Urgentni centar UKCS-a u noći sa 8. na 9. februar 2016. Referirajući se na iskaz ljekarke, tada je utvrđeno da je svjesna, komunikativna i orijentisana.

Također je podsjetio da je od vještaka Hamze Žuje traženo da uradi vještačenje, te da je kod Ramić, tada Mutap, konstatovao lakše tjelesne povrede. Istakao je da je 3. marta sačinjen psihijatrijski nalaz, na kojem su radili Ismet Kučukalić i Alma Bravo-Mehmedbašić, kojim je utvrđeno da je moguće da se zbog traume ne sjeća pojedinih dijelova događaja, ali da su isključili mogućnost amnezije.

Ukazao je da je urađeno još jedno vještačenje, na kojem je radio i doktor Kemal Dizdarević, a za koje je naveo da je njime utvrđeno da se sa ne može sa sigurnošću reći da Ramić ima amneziju, te su odbacili mogućnost potresa mozga kao pretpostavke za amneziju.

Tužitelj Hasanspahić je potcrtao da se u modernoj medicini potres mozga smatra kao jednim od mogućih uzroka amnezije.

"Prvo prijavljeno da je povrijeđena Ramić, a tek kasnije da je povrijeđen i Memić"

U nastavku je objasnio zašto su među osumnjičenima Veljović, koji je od početka ove godine penzioner, i Hrvat, koji je još pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Njih je naveo kao osobama kojima se Ramić prva obratila u noći kada je Dženan Memić stradao.

Kako je rekao, zaustavila ih je, kazala im u kojoj ulici živi i u koju školu ide. Pozvavši se na iskaz ljekarke A.A., iz bolnice se otpuštaju osobe koje imaju lake tjelesne povrede i tako je postupljeno prema Ramić. Navedeno je da je istu noć bolnicu napustila zajedno sa roditeljima.

Referirajući se na iskaz svjedoka S.D., tužitelj je kazao da je Ramić 9. februara razgovarala o tome šta se desilo kada je Memić stradao. Izdvojio je i iskaz policajca B.O. prema kojem je iznenađuje "hladno" govorila o tome šta se desilo.

Prema navodima svjedoka E.D., Veljović i Hrvat su prvo javili policiji da je Ramić povrijeđena, ali ne i Memić koji je krvario. Navodno su prvo pomogli njoj, a onda su tek utvrdili da je povrijeđena još jedna osoba.

U dojavi Hitnoj pomoći, kako je istakao Hasanspahić, prvo su prijavili da je povrijeđena ženska osoba, a kasnije su prijavili da je povrijeđena muška osoba.

Prema iskazima policajaca Š.B. i A.K., policiji je prvobitno prijavljeno da je samo djevojka povrijeđena.

"Vršen pritisak na svjedoke"

Tužitelj Dubravko Čampara je izjavio da nejasno zašto se ponovo traži vještačenje nad Ramić kako bi se utvrdilo da li ima amneziju, kada je ranije utvrđeno da ona nema amneziju.

Pozvavši se na iskaze svjedoka, među kojima su i ljekari, kazao je da su primoravani da mijenjaju iskaze i da kažu da Ramić ima amneziju. Ocijenio je da se to sve radi kako bi se neko "zaštitio".

Prema njegovim riječima, kada je Alisin otac Zijad Mutap doznao šta se dešava te noći, uopće nije prišao kćerci, već je policajcima rekao da mu je automobil ukraden.

Tužitelj Čampara smatra da postoji uznemirenje javnosti zbog ovog slučaja, tj. da je zbog ovog slučaja znatno narušeno povjerenje javnosti u pravosuđe. To je naveo kao razlog za određenje pritvora. Upozorio je da bi drugačije postupanje Suda Bosne i Hercegovine moglo uzrokovati remećenje javnog reda i mira, a kao posljedice nezadovoljstva javnosti.

Ročištu su prisustvovali Dženanov otac Muriz i sestra Arijana, advokat porodice Memić Ifet Ferager, te njihovi poznanici. Porodica Memić od Dženanovog stradanja tvrdi da je ubijen, dok Tužilaštvo Kantona Sarajevo tvrdi da je poginuo u saobraćajnoj nesreći.