BiH
20

Održano drugo ročište na suđenju maloljetnim učesnicima februarskih demonstracija

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas je održano drugo ročište maloljetnim osobama (demonstrantima), koji su bili uhapšeni 7. februara ove godine pod optužbom da su policajce MUP-a KS gađali kamenjem.

Jedan od demonstranata je dao izjavu pred sudijom za maloljetnike, Jasminom Ćosić u kojoj je opovrgao da je uopće gađao policajce. “Ne postoji ni jedan vjerodostojan materijalni dokaz koji se može optuženim maloljetnicima staviti na teret” - izjavio je advokat maloljetnika .

Svim uhapšenim licima su policajci u PU Centar 7. i 8 februara "podmetnuli" zapisnike koje su pod strašnim batinama i psihičkim pritiskom morali potpisivati.

Nastavak ovog sudskog procesa je zakazano za 24. oktobra.

U Vijeću građana u BiH smatraju da je ovo tipičan primjer sprege policije, Tužilaštva KS-a i Općinskog suda u Sarajevu gdje se vrši zamjena teza tako što se u ladicama Tužilaštva KS-a zadržavaju krivične prijave protiv komesara Vahida Ćosića i N.N. lica za prekomjernu upotrebu sile prema demonstrantima, sudije užurbano provode sudske postuke prema demonstrantima, u pokušaju da dokažu krivicu demonstranata a ne postupke policijske strukture MUP-a KS koje su izazvale nerede (bacanjem suzavaca, guranjem i bacanjem građana u Miljacku i potok) nakon čega su građani krenuli u samoodbranu. Međutim , za optužene kojima se stavlja ovaj teret ne postoji ni jedan valjan dokaz, jer su to lica koje su policajci nasumce hvatali, vodili po svim policijskim stanicama u gradu (od Švrakina sela do Lugavine) , tukli ih , psihički zlostavljali, poneke i po 50 sati nezakonito držali u pritvoru u policijskoj stanici Centar. Policajci nisu dozvoljavali roditeljima maloljetnika, kao ni advokatima, da prisustvuju tom trenutku, čime su svjesno narušili zakonitost postupanja u ovakvim slučajevima.

Roditelji i advokati su svo vrijeme stajali ispred policijske stanice Centar (od petka do nedjelje do 20 sati), izbezumljeno očekujući da puste njihovu djecu . Jedan od roditelja je čuo i takve izjave policajca (Viktor Ćatić) koji je rekao da bi on svu tu pohapšenu djecu objesio na Marijin dvoru. Znamo kakve emocije i sjećanja bude u sarajlijama vješanje nedužnih ljudi upravo na Marijin dvoru za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Vijeće građana u BiH očekuje pravično i pravedno suđenje i zahtijeva da se procesuiraju odgovorni (Vahid Ćosić i policajci ) koji su naredili nerede i koji su zlostavljali maloljetna lica kao i odrasle ljude u period hapšenja a danas zataškavaju pravu istinu. O zlostavljanju obaviještene su sve humanitarne organizacije kao i relevantne strukture Europske unije i OHR-a, saopćeno je iz Vijeća građana u BiH.