Važne poruke
45

Održana završna konferencija projekta Inkluzija za sve

F. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U hotelu Ibis Styles održana je završna konferencija projekta Inkluzija za sve, „Inkluzija ili iluzija: kako do održive i sveobuhvatne društvene inkluzije u BiH?“

Cilj projekta Inclusive4All, Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini koji je finansiran od strane Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS), je omogućiti razvoj potencijala i ostvarivanje prava na obrazovanje i socijalnu uključenost za djecu sa poteškoćama u razvoju na području Tuzlanskog kantona.

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, Marco di Ruzza je istakao da je zadovoljan što je mogao prisustvovati konferenciji te da se radi o projektu o izuzetne obrazovne i društvene važnosti.

"Italija poklanja veliku pažnju ovom aspektu, naročito obrazovnom aspektu i inkluzivnoj nastavi. Prema zadnjim statističkim podacima Italija je jedna od najnaprednijih, ako ne najnaprednija zemlja u Evropskoj uniji po ovom pitanju. U tom smislu doprinos Univerziteta iz Bolonje je neizostavan", kazao je ambasador di Ruzza.

Naglasio je da je ponosan što Italija učestvuje u ovom projektu jer je inkluzivna nastava jedan od najznačajnijih aspekata razvoja te da se nada da će se učiniti još mnogo toga.

Asim Bojić, šef Odsjeka za predškolsko i osnovno obrazovanje Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, kazao je kako se u Tuzlanskom kantonu već duži niz godina provodi inkluzivno obrazovanje.

"U proteklom periodu smo donijeli i jedan dokument koji se zove pedagoški standardi i normativi za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje gdje smo po prvi put sistematski uredili prijem defektologa i asistenata u nastavi vezano za obrazovanje djece sa poteškoćama u razvoju", rekao je Bojić.

Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children za Sjeverozapadni Balkan, rekla je kako su postignuti prvi koraci i da je potrebno da obrazovni vlasti prepoznaju modele te da ih repliciraju.