|

Održana takmičenja u poduzetništvu za srednjoškolce i inovacijama za nastavnike

Održana takmičenja u poduzetništvu za srednjoškolce i inovacijama za nastavnike
0
S
Sarajevo-x.com
19.2.2011. u 20:25
1
komentara
0

dijeljenja
1/3 Lejla Zukić-Krivdić
2/3 Elvir Laković-Laka i Mirela Laković
3/3 Michael Moore
Danas je u zajedničkim prostorijama Dobrinjske i Pete gimnazije u Sarajevu održano Enterprise Award Competition, finalno takmičenje u preduzetništvu za srednjoškolce i Innovative Education Forum, takmičenje u inovacijama za nastavnike u organizaciji British Councila i Microsofta u Bosni i Hercegovini.
Finalno takmičenje u preduzetništvu za srednjoškolce je bila idealna prilika za mlade da na kreativan i inovativan način ojačaju svoj preduzetnički duh, te usvoje poslovne vještine potrebne u 21. vijeku, koje su ključ za postizanje ekonomskog uspjeha u Bosni i Hercegovini. Ukupno 6 škola, pobjednika iz ukupno 6 regionalnih takmičenja, koja su obuhvatila više od 300 srednjoškolaca i 60 nastavnika iz 26 gradova Bosne i Hercegovine, je danas demonstriralo spremnost da odgovori na postavljene poslovne izazove globalnog tržišta rada. Takmičenje je organizovano uz podršku obrazovnih institucije u Bosni i Hercegovini, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH i vodećih kompanija.

Pobjednički tim finalnog takmičenja srednjoškolaca u preduzetništvu sačinjavali su slijedeći učenici: Čakarić Faris iz Sarajeva, Lačić Alen iz Banovića, Haskić Mirzeta iz Brčkog, Rajković Marko iz Nevesinja, Rodić Dajana iz Banja Luke i Kovačević Tajma iz Mostara.

U svom obraćanju neposredno prije proglašenja pobjednika, direktor British Council-a u BiH, Michael Moore, je izjavio: "Svojim radom na projektima u oblasti obrazovanja British Council u Bosni i Hercegovini aktivno doprinosi jačanju potencijala mladih Bosanaca i Hercegovaca, stvarajući nove mogućnosti za njihov kreativni i profesionalni razvoj. Skills for Employability takmičenje u poduzetništvu“ demonstrira snagu vještina kao što su timski rad, poduzetništvo i lobiranje, primjenjujući ih u kontekstu engleskog jezika i informacionih tehnologija. “, a direktorica Microsoft BiH, Lejla Zukić-Krivdić je dodala: "Mi u Microsoftu vjerujemo da kvalitetno obrazovanje treba biti dostupno svim ljudima jer je od vitalnog značaja za ekonomski uspjeh u 21. vijeku. Investiranje u obrazovanje je jedan od prioriteta Microsofta, jer na taj način ubrzavamo razvoj društva znanja. Jako smo sretni što smo prije nešto više od dvije godine, pokretanjem globalne inicijative `Partners in Learning` uspjeli uključiti Bosnu i Hercegovinu u ove procese, te kroz ovaj i druge projekte namjenjene nastavnicima i njihovim učenicima, potaknuti korištenje savremenih tehnologija u obrazovanju .“

U sklopu istog događaja održano je i finale Foruma inovativnih edukatora, namijenjenog nastavnicima koji su se istakli kroz inovativne primjere upotrebe informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) u nastavi u sklopu Microsoft BiH globalne inicijative "Partners in Learning“, a najinovatnijim nastavnikom je proglašen Jasmin Jusić, Srednja ekonomska škola Sarajevo, koji će sa projektom "preduzeće za vježbu“ predstavljati Bosnu i Hercegovinu na evropskom takmičenju inovativnih nastavnika u Moskvi koje se u, organizaciji Microsofta, održava 21.-24. marta 2011. godine u Moskvi. Drugo mjesto pripalo je Sabini Skenderović iz OŠ Brčanska Malta, Tuzla dok treće mjesto dijele Željko Grbić Gimnazija Banja Luka i Lejla Džambazov srednja muzička škola Sarajevo. Posebna nagrada takmičenja dodjeljena je Edisi Muslić iz OŠ Aleksa Šantić iz Sarajeva. Pored ovoga tri najbolja nastavnička projekta su nagrađena i od kompanije Logosoft.

Finale oba takmičenja, te prezentacije pobjedničkih radova učenika i nastavnika je održano pod voditeljskom palicom poznatog muzičkog izvođača Elvira Lakovića-Lake i njegove sestre Mirele, koji su se pobrinuli da dan bude ne samo informativan nego i zabavan.

Kako su teme oba takmičenja bila veoma interesantne i značajne za razvoj mladih ljudi, a tematika veoma aktuelna u 21. vijeku, ovaj događaj je održan uz prisustvo predstavnika međunarodne i diplomatske zajednice u BiH, predstavnika ambasada Velike Britanije i Francuske, direktora Save the Children Norway, te predstavnika UNICEF-a i OSCE-a.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...