BiH
0

Održana svečana sjednica Parlamenta FBiH povodom 1. marta

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Povodom 1. marta, Dana nazavisnosti Bosne i Hercegovine, u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je održana svečana sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda kojoj su prisustvovale brojne druge zvanice, među njima visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, predstavnici domaćih političkih i vjerskih struktura te međunarodnih organizacija.

Čestitke građanima uputili su predsjedavajući Doma naroda i Predstavničkog doma Karolina Pavlović i Denis Zvizdić.

Pavlović je kazala da su prije 20 godina građani BiH, izjašnjavajući se na referendumu za nezavisnost, glasali i za novu nadu u boljitak i promjenu.

"Dužni smo im stvoriti ambijent u kojem će se otvarati nova radna mjesta, u kojem će se rađati djeca bez straha njihovih roditelja za egzistenciju", rekla je.

Zvanicama se obratio i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir rekavši da se nakon referenduma teško moglo naslutiti šta zemlju očekuje, koliko krvi i nepravde.

Odgovorni za to postoje, dodao je, a to su oni koji su pripremali crni ratni scenarij koji je kasnije uslijedio. Najveća žrtva toga bio je običan čovjek, nebitno iz kojeg naroda i vjere, rekao je uz napomenu da bi različitosti u BiH trebale da budu njeno najveće bogatstvo, ali su iskoršćene za neprijateljstvo, mržnju i sukobe.

Budimir zagovara model koji će omogućiti zaštitu svih građana BiH, a u tom kontekstu su, smatra, pred Bosnom i Hercegovinom brojni izazovi.

Povratak prognanih i raseljenih te kvalitetnija entitetska suradnja i međusobno približavanje naroda i građana treba da budu prioritet da bi postala moderna i stabilna država, članica EU i NATO-a, njegov je stav.

Dekan Fakulteta političkih nauka Šaćir Filandra također se obratio na svečanoj sjednici u Federalnom parlamentu rekavši da prisutni treba da se osjećaju počastvovano zbog povijesne činjenice da pripadaju generaciji utemeljitelja neovisne domovine BiH.

Upravljanje političkim konfliktima je prioritetni zadatak naše političke elite, samo naivni vjeruju da će poboljšanje ekonomskog stanja otupiti ili riješiti te konflikte, kazao je između ostalog.

U BiH je danas neriješeno nacionalno pitanje i za to nisu krive aktuelne postsocijalističke snage mada jesu dijelom to pitanje pogoršale i radikalizirale, a drugim dijelom dozvolile da izroni na društevnu scenu kao ranije naslijeđen problem.

Pitanje nacionalne ravnopravnosti je najvažnije te je na elitama da pripreme svoje nacionalne javnosti na predstojeće doba dijaloga i kompromisa, Filandrina je poruka.

Budućnost Bosne i Hercegovine je u njenim ljudima koji je vole i koji se s njom tako identificiraju, zaključio je.