Sarajevo
0

Održana svečana akademija u povodu Dana državnosti BiH

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine - 25. novembra večeras je u Sarajevu upriličena svečana akademija na kojoj je još jednom istaknut značaj ovog datuma za opstojnost naše zemlje.

Svečanost, kojoj su prisustvovale istaknute ličnosti iz političkog, javnog, kulturnog i društvenog života BiH, te predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, kao i brojne zvanice i gosti, organizirana je u sklopu Manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2011".

Sudionicima svečanosti obratio se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, podsjećajući na brojna i teška iskušenja kroz koja je naša zemlja prošla, posebno u periodu agresije u 1992. - 1995., istaknuvši da se borba za cjelovitu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu - zemlju slobodnih i ravnopravnih ljudi nastavlja i danas.

Naglasio je da su u postratnom periodu ostvarena velika postignuća, uključujući i uspostavu više od 60 institucija na nivou BiH. Izetbegović navodi kako i pored kriza i zastoja BiH ide u pravom smjeru - sigurnoj luci evroatlantskih integracija.

Uz pozdrav i čestitke svim bh. građanima i patriotima, upućen u povodu Dana državnosti BiH Izetbegović je pozvao na novu energiju, novi entuzijazam, slogu i međusobno poštovanje u borbi za prosperitetniju BiH u kojoj će se svaki pošten čovjek na svakom njenom pedlju osjećati slobodno i sigurno.

Sudionike skupa pozdravio je i član ratnog Predsjedništva RBiH prof. dr. Mirko Pejanović, evocirajući sjećanje na dalekosežnost odluka donesenih na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a prije 68 godina, te na nastavak njegovanja antifašističkih tradicija i borbu za opstojnost BiH u proteklom ratu.

Radi se, kako je kazao, o jednom od najznačajnijih datuma i događaja u historiji BiH, kada je obnovljena i utemeljena državnost moderne BiH, te stvorene pretpostavke za njen svestrani razvoj.

Pejanović je podsjetio kako je sve to zaustavljeno 1992. godine kada se BiH našla na putu velikosrpskog državnog projekta, te da je samo zahvaljujući snazi njenih branilaca i patriota uspjela opstati u međunarodno priznatim granicama.

Čestitke u povodu Dana državnosti uputio je i dopredsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Odbrana BiH - Igman 2011 Nedžad Ajnadžić koji se, također, osvrnuo na historijski hod naše zemlje, izražavajući odlučnost na putu izgradnje moderne i demokratske BiH.

Poručio je da svi oni kojima je BiH na srcu ostaju privrženi temeljnim vrijednostima i načelima kojima se potvrđuje suverenost, neovisnost i cjelovitost BiH, usprkos nastojanjima i pokušajima njenog negiranja.

Akademijom u povodu Dana državnosti ujedno je i ozvaničeno i zatvoranje Manifestacije Odbrana BiH - Igman 2011.

Inače, svečanoj akademiji prethodilo je predstavljanje dvaju zbornika radova pod nazivom "1993. - Prijelomna godina rata za odbranu BiH" te "2. i 3. maj 1992. godine - Dani od presudne važnosti za odbranu Sarajeva i države BiH".

U zbornicima, o kojima su, među ostalim, govorili general Mustafa Polutak i predsjednik Patrotske lige BiH Avdo Hebib, demistificirane su metode specijalnog rata kojima se i danas služe neprijatelji Bosne i Hercegovine.