Sarajevo
9

Održana sjednica Predsjedništva SDP BIH

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Danas je u Sarajevu održana 62. sjednica Predsjedništva SDP BiH. Pored razmatranja aktuelnih političkih pitanja i pitanja oko usvajanja budžeta u fokusu sjednice bio je razgovor o koracima koje je potrebno napraviti da bi se Bosna i Hercegovina priključila NATO savezu.

Predsjednik SDP BiH, dr. Zlatko Lagumdžija, koji se vratio iz Chicaga gdje je učestvovao na samitu NATO-a, upoznao je Predsjedništvo Socijaldemokratske partije da je u Chicagu poslana pozitivna poruka i iskazana puna podrška NATO-a i država članica Bosni i Hercegovini na putu prema punopravnom članstvu u Savezu.

Konstatovano je da je Bosna i Hercegovina blizu ispunjavanja uvjeta iz Talina, koji se tiče pitanja perspektivne vojne imovine, te da se uporedo sa ovim aktivnostima, između ostalih, poduzimaju i aktivnosti koje za cilj imaju dostizanje NATO standarda u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo SDP BiH je ukazalo na važnost aktivnog učešće Bosne i Hercegovine u dosadašnjim i budućim operacijama NATO-a, čime naša zemlja, potvrđuje opredjeljenje da bude aktivan i konstruktivan faktor stabilnosti. Izražena je i podrška uključivanju zemalja regiona u evroatlantske integracije, jer je punopravno članstvo u NATO-u garancija stabilnosti ne samo za našu zemlju, nego i za cijelu Jugoistočnu Evropu.

S obzirom na ozbiljnost situacije i stanja u kojem se zemlja nalazi Predsjedništvo SDP-a pozvalo je Stranku demokratske akcije da prestane sa političkom trgovinom vezanom za pitanje usvajanja budžeta i da glasaju za isti jer je to jedini interes države i svih njenih institucija. Usvajanjem budžeta riješit će se pitanje popisa stanovništva, finansiranja institucija kulture, isplate penzija bivšim vojnicima, deblokiranje Agencije za prevenciju korupcije, izgradnju graničnih prijelaza sa Hrvatskom, proces digitalizacije, sredstva za sport i održavanje lokalnih izbora. SDA se konačno treba opredijeliti i odlučiti da li je pozicija ili opozicija, navodi se u saopćenju SDP-a