Zenica
0

Održana rasprava o planu i programu za devetogodišnju školu

FENA
Druga po redu javna rasprava o Okvirnom nastavnom planu i programu za devetogodišnju osnovnu školu u Federaciji BiH održana je jučer u Zenici, a u organizaciji federalnog Ministarstva obrazovanja i znanosti.

Javnu raspravu na temu "Nastava jezika i književnosti - fundamentalni segment obrazovanja u osnovnoj školi”, otvorili su federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zeničko-dobojske županije Bernadeta Galijašević, priopćeno je danas iz federalnog Ministarstva obrazovanja i znanosti.

Osnovni cilj javnih rasprava o Okvirnom NPP-u, koje organizira federalno Ministarstvo obrazovanja i znanosti, je sagledavanje efekata koncepcije devetogodišnjeg obrazovanja i iznalaženje najadekvatnijih načina za modernizaciju, rasterećivanje i ujednačavanje NPP-a u Federaciji BiH, s obzirom na njihovu nejednaku implementaciju na županijskog razini.

Na jučerašnjoj javnoj raspravi sudjelovalo je više od devedeset nastavnika, direktora škola, roditelja, stručnih savjetnika pedagoških zavoda, studenata s nastavničkih fakulteta, predstavnika katedri i instituta za jezike i književnosti, te sindikata i Misije OESS-a u BiH.

Predloženo je učenje prvog stranog jezika od prvog razreda osnovne škole, kako bi se napravila spona s učenjem stranog jezika u predškolskom uzrastu, te obvezno učenje dva strana jezika u svim četverogodišnjim srednjim školama, kao i na fakultetima.

Radna grupa formirana na razini Federacije Bosne i Hercegovine razmotrit će konkretne prijedloge za poboljšanje nastavnog plana i programa za pojedine jezike, te izvijestiti Koordinaciju ministara obrazovanja i znanosti.

Kako se navodi u priopćenju, svrha ovih javnih rasprava jeste doprinos razvoju znanstvene podloge za reformu nastavnih sadržaja u cilju unaprjeđivanja kvalitete odgoja i obrazovanja, a krajnji rezultat su sadržaji učenja koji su rasterećeni od nepotrebne faktografije i više povezani s primjenom metodologije usmjerene na dijete.

"Finaliziranjem ovih aktivnosti, prvi put u Federaciji BiH bit će objavljen sveobuhvatan i cjelovit Okvirni nastavni plan i program za devetogodišnju osnovnu školu, što će doprinijeti kvalitetnijem i ujednačenijem obrazovnom sustavu u Federaciji BiH", navodi se u priopćenju.