BiH
0

Održana prva skupština Komore diplomiranih zdravstvenih inžinjera FBiH

Piše: A. U.
U Fojnici je održana prva izborna i redovna skupština Komore diplomiranih zdravstvenih inžinjera svih profila FBiH. Izabrani su nadzorni odbor, sud i komisije, a usvojeni su i opći akti.

Na period od četiri godine izabran je nadzorni odbor, sud komore, komisija za registar i izdavanje, obnavljanje i oduzimanje odobrenja – licenci za rad članstva, komisija za edukaciju, komisija za praćenje pravila – kodeksa zdravstvene etike i deontologije, komisija za kolegijalnu pomoć i komisija za pružanje zaštite članovima komore.

Usvojeni su i Opći akti komore, prezentiran je izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2013. godinu i usvojen program i plan rada komore za 2013. i 2014. godinu, a neki od zadataka su ažuriranje i licenciranje članstva, rješavanje problema sa nelegalnim komorama, izrada normativa i sistematizacije i rješavanje statusa diplomiranih zdravstvenih inžinjera i profesionalaca u FBiH.

Pored spomenutog, na skupštini je diskutovano i o ostalim problemima sa kojima se zdravstveni inžinjeri susreću u svom svakodnevnom radu, mogućnostima za promovisanje i unapređenje struke, kao i o značaju da federalna i kantonalna ministarstva zdravstva prepoznaju komoru zakonitog i strateškog partnera u kreiranju politika i propisa iz oblasti zdravstva.

"Komora diplomiranih zdravstvenih inžinjera svih profila FBiH je registrovana u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH te se struke diplomiranih sanitarnih inžinjera, diplomiranih fizioterapeuta, diplomiranih inžinjera medicinsko-laboratorijske dijagnostike i diplomiranih inžinjera medicinske radiologije obavezno i bez principa dobrovoljnosti učlanjuju u komoru. Komora poziva spomenute profile da ispune svoju zakonsku obavezu", izjavio je za Klix.ba Daniel Maestro, predsjednik Komore diplomiranih zdravstvenih inžinjera.

“S obzirom na to da Federalno ministarstvo zdravstva priprema Pravilnik o postupku izdavanja licenci, kao i sadržaju i izgledu licenci, počet ćemo ih izdavati čim pravilnik bude objavljen u Službenom listu. Za sve one koji su zavedeni u registar Komore i koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za stjecanje licence, počelo je izdavanje potvrda kojima se dokazuje članstvo i ispunjeni su uslovi za izdavanje licenci. Potvrda vrijedi za period dok Federalno ministarstvo zdravstva ne objavi pravilnik”, dodao je Maestro za Klix.ba.