{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana prva skupština Komore diplomiranih zdravstvenih inžinjera FBiH

17.4.2013. u 09:15
0
1
Održana prva skupština Komore diplomiranih zdravstvenih inžinjera FBiH
0
Održana prva skupština Komore diplomiranih zdravstvenih inžinjera FBiH
U Fojnici je održana prva izborna i redovna skupština Komore diplomiranih zdravstvenih inžinjera svih profila FBiH. Izabrani su nadzorni odbor, sud i komisije, a usvojeni su i opći akti.
Na period od četiri godine izabran je nadzorni odbor, sud komore, komisija za registar i izdavanje, obnavljanje i oduzimanje odobrenja – licenci za rad članstva, komisija za edukaciju, komisija za praćenje pravila – kodeksa zdravstvene etike i deontologije, komisija za kolegijalnu pomoć i komisija za pružanje zaštite članovima komore.

Usvojeni su i Opći akti komore, prezentiran je izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2013. godinu i usvojen program i plan rada komore za 2013. i 2014. godinu, a neki od zadataka su ažuriranje i licenciranje članstva, rješavanje problema sa nelegalnim komorama, izrada normativa i sistematizacije i rješavanje statusa diplomiranih zdravstvenih inžinjera i profesionalaca u FBiH.

Pored spomenutog, na skupštini je diskutovano i o ostalim problemima sa kojima se zdravstveni inžinjeri susreću u svom svakodnevnom radu, mogućnostima za promovisanje i unapređenje struke, kao i o značaju da federalna i kantonalna ministarstva zdravstva prepoznaju komoru zakonitog i strateškog partnera u kreiranju politika i propisa iz oblasti zdravstva."Komora diplomiranih zdravstvenih inžinjera svih profila FBiH je registrovana u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH te se struke diplomiranih sanitarnih inžinjera, diplomiranih fizioterapeuta, diplomiranih inžinjera medicinsko-laboratorijske dijagnostike i diplomiranih inžinjera medicinske radiologije obavezno i bez principa dobrovoljnosti učlanjuju u komoru. Komora poziva spomenute profile da ispune svoju zakonsku obavezu", izjavio je za Klix.ba Daniel Maestro, predsjednik Komore diplomiranih zdravstvenih inžinjera.

“S obzirom na to da Federalno ministarstvo zdravstva priprema Pravilnik o postupku izdavanja licenci, kao i sadržaju i izgledu licenci, počet ćemo ih izdavati čim pravilnik bude objavljen u Službenom listu. Za sve one koji su zavedeni u registar Komore i koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za stjecanje licence, počelo je izdavanje potvrda kojima se dokazuje članstvo i ispunjeni su uslovi za izdavanje licenci. Potvrda vrijedi za period dok Federalno ministarstvo zdravstva ne objavi pravilnik”, dodao je Maestro za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: