BiH
0

Održana prva pres-konferencija ekspertnog tima FMUP-a

Sarajevo-x.com
U Sarajevu je danas održana prva pres-konferencija Ekspertnog tima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za analizu i koordinaciju provođenja mjera iz Akcionog plana za provedbu mjera iz dokumenta “Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013.”.

Na ovoj konferenciji su preztirani rezultati analize primjene Akcionog plana na poboljšanju sigurnosti u drumskom saobraćaju u prvih šest mjeseci 2008. godine te planovi rada u narednom periodu.

“Podaci koje vam danas prezentujemo su zaista ohrabrujući, jer u prvih šest mjeseci primjene Akcionog plana za poboljšanje sigurnosti u drumskom saobraćaju pokazuju da je došlo do smanjenja broja smrtno stradalih na našim cestama. To je i bio naš cilj, budući da “Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013.” imaju za cilj smanjenje smrtnosti na godišnjem nivou za 5 %”, kazao je Admir Katica, današnji moderator i član ovog Ekspertnog tima.

Kemal Ademović, predsjednik Ekspertnog tima FMUP-a novinarima je prezentovao podatke koji su prikupljeni iz svih deset kantona FBiH, a koji se odnose na period juni-novembar 2008. godine.

“Broj nesreća je veći za 633 saobraćajne nezgode u odnosu na isti period prošle godine. Za šest mjeseci koji su analizirani poginulo je 125 osoba, što je za deset osoba manje nego u istom peridou prošle godine. Također, smanjen je i broj teže povrijeđenih, jer u ovom peridu je registovano 815 nastradalih, što je 11 manje u odnosu na 2007. godinu u istom vremenskom intervalu. I broj lakše povrijeđenih je u opadanjukoih je u ovom periodu manje za 117 u odnosu na isti period 2007. godine”, pojasnio je Ademović.

Željko Klisara, član Ekspertnog tima i inspektor u MUP-u Kantona Sarajevo je pojasnio da ne treba zabrinjavati podatak da je broj nesreća u porastu.

“U posljednje vrijeme sve, pa i najmanje nesreće koju se se prije sporazumo završavale na licu mjesta, sada se prijavljuju policiji. To je razlog zbog kojem imamo podatak da je broj nesreća u porastu”, kazao je Klisara.

Kemal Ademović je istakao da je Ekspetni tim u proteklom periodu implementirao i koordinirao nekoliko važnih projekata, među kojima je uspostava “baze podataka” saobraćajnih nezgoda na prostoru cijele FBiH te nabavka i instaliranje modrrnih radarskih sistema.

“Krajem aprila organizovat ćemo i sedmicu globalne sigurnosti u saobraćaju, niz okruglih stolova, predavanja, a u planu je i međunarodna konferencija o sigurnosti u saobraćaju”, dodao je na kraju Ademović, odajući priznanje svim kantonalnim MUP-ovima u ostvarenju ovako pozitivnih rezultata iz oblasti saobraćaja.

Također, ohrabrujući su i podaci sa terena, da postoje mjesta na kojima od dana postavljanja radara nije se dogodila, niti jedna saobraćajna nezgoda, a nekada se na tim dionicama dosta ginulo.

Prema podacima iz svih kantona, najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je neprilagođena vožnja uslovima na cesti.

Članovi Ekspertnog tima doc. dr. Safet Kapo i prof. dr. Osman Lindov, kazali su da je 1. januara ove godine na prostoru cijele FBiH počela sa radom “baza podataka” saobraćajnih nezgoda.

“Ova baza će zaista mnogo pomoći u determiniranju uzroka nezgoda, tako da će se tačno znati zbog čega je došlo do neke nesreće. Međutim, država BiH se mora aktivno uključiti u ovaj projekt, jer naš cilj je da svi budemo sigurni dok se vozimo i kroz FBiH i kroz Republiku Srpsku”, dodao je doc.dr. Kapo.

Inače, danas je na prostoru cijele FBiH završena dvomjesečna kampanja “Pazi kako voziš”, koja je također jedna od aktivnosti koja je provedena u okviru projekta “Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013.”. Ovu kampanju zajedno su realizovali Federalno i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova.