{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana konferencija na temu "Građani o kvalitetu življenja“

S
28.3.2012. u 16:55
0
0
Održana konferencija na temu "Građani o kvalitetu življenja“
0
Održana konferencija na temu "Građani o kvalitetu življenja“
Danas je u prostorijama Centra za promociju civilnog društva u Sarajevu u 13 sati, održana konferencija za novinare na temu "Građani o kvalitetu življenja“. Govornica je bila Mirjana Sirćo, menadžerica projekta Centra za promociju civilnog društva.
Kako bi unaprijedili odgovornost i efikasnost lokalnih vlasti u BiH u pružanju javnih usluga i zadovoljenju stvarnih potreba građana, Centar za promociju civilnog društva realizuje projekat  "Monitoring javnih usluga na lokalnom nivou – građani i lokalna vlast zajedno do boljih usluga“. kojeg finansira Fond otvoreno društvo BiH. U aktivnostima projekta uključeno je više od 75 nevladinih organizacija i neformalnih grupa kroz učešće u forumima, kampanji javnog zagovaranja i drugim aktivnostima projekta

Projektom je planirano ispitivanje stepena zadovoljstva građana, kvalitetom i dostupnošću javnih usluga na lokalnom nivou u 25 bh. opština. Ovo ispitivanje će se izvršiti prema metodologiji "PULS“, posebno razvijenoj za ove namjene.

Koliko su građani zadovoljni vodosnabdjevanjem, komunalnom higijenom, koletivnim grijanjem, javnim prevozom, održavanjem lokalnih ulica i puteva, dostupnošću predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, dostupnošću i kvalitetom zdravstvene zaštite su samo neka od pitanja koja će anketari Centra za promociju civilnog društva postavljati građanima u šest općina Kantona Sarajevo: Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća. Ocjenama od 1 do 5 građani će moći da izraze stepen (ne)zadovoljstva kvalitetom i dostupnošću javnih usluga na lokalnom nivou. Anketiranje će trajati od 1. do 30. aprila 2012. godine.

Istovremeno, u saradnji sa partnerskim organizacijama civilnog društva isto anketiranje provest će se i u općinama/opštinama/gradovima: Tuzla, Živinice, Srebrenik, Teslić, Prijedor, Bosanska Krupa, Travnik, Visoko, Zenica, Zvornik i Brčko Distrikt.

Nakon završetka anketiranja u bh. gradovima i analize rezultati ispitivanja će biti prezentirani javnosti i donosiocima odluka sa ciljem unapređenja procesa kreiranja javnih politika na lokalnom nivou usmjerenih na poboljšanje kvaliteta života građana. Predstavnici viših nivoa vlasti (Skupština i vlada Kantona u Federaciji i ministarstava u Vladi RS) biće pozvani da se uključe u rad javnih foruma, tribina i panela/okruglih stolova koji su planirani projektnim aktivnostima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: