Centar za promociju civilnog društva
0

Održana konferencija na temu "Građani o kvalitetu življenja“

Sarajevo-x.com
Danas je u prostorijama Centra za promociju civilnog društva u Sarajevu u 13 sati, održana konferencija za novinare na temu "Građani o kvalitetu življenja“. Govornica je bila Mirjana Sirćo, menadžerica projekta Centra za promociju civilnog društva.

Kako bi unaprijedili odgovornost i efikasnost lokalnih vlasti u BiH u pružanju javnih usluga i zadovoljenju stvarnih potreba građana, Centar za promociju civilnog društva realizuje projekat  "Monitoring javnih usluga na lokalnom nivou – građani i lokalna vlast zajedno do boljih usluga“. kojeg finansira Fond otvoreno društvo BiH. U aktivnostima projekta uključeno je više od 75 nevladinih organizacija i neformalnih grupa kroz učešće u forumima, kampanji javnog zagovaranja i drugim aktivnostima projekta

Projektom je planirano ispitivanje stepena zadovoljstva građana, kvalitetom i dostupnošću javnih usluga na lokalnom nivou u 25 bh. opština. Ovo ispitivanje će se izvršiti prema metodologiji "PULS“, posebno razvijenoj za ove namjene.

Koliko su građani zadovoljni vodosnabdjevanjem, komunalnom higijenom, koletivnim grijanjem, javnim prevozom, održavanjem lokalnih ulica i puteva, dostupnošću predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, dostupnošću i kvalitetom zdravstvene zaštite su samo neka od pitanja koja će anketari Centra za promociju civilnog društva postavljati građanima u šest općina Kantona Sarajevo: Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća. Ocjenama od 1 do 5 građani će moći da izraze stepen (ne)zadovoljstva kvalitetom i dostupnošću javnih usluga na lokalnom nivou. Anketiranje će trajati od 1. do 30. aprila 2012. godine.

Istovremeno, u saradnji sa partnerskim organizacijama civilnog društva isto anketiranje provest će se i u općinama/opštinama/gradovima: Tuzla, Živinice, Srebrenik, Teslić, Prijedor, Bosanska Krupa, Travnik, Visoko, Zenica, Zvornik i Brčko Distrikt.

Nakon završetka anketiranja u bh. gradovima i analize rezultati ispitivanja će biti prezentirani javnosti i donosiocima odluka sa ciljem unapređenja procesa kreiranja javnih politika na lokalnom nivou usmjerenih na poboljšanje kvaliteta života građana. Predstavnici viših nivoa vlasti (Skupština i vlada Kantona u Federaciji i ministarstava u Vladi RS) biće pozvani da se uključe u rad javnih foruma, tribina i panela/okruglih stolova koji su planirani projektnim aktivnostima.