{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana komemoracija glumici Oliveri Marković - Kostić

F
16.1.2012. u 12:42
0
12
Održana komemoracija glumici Oliveri Marković - Kostić
0
U Narodnom pozorištu Sarajevo danas je održana komemoracija povodom smrti bosanskohercegovačke glumice Olivere Marković - Kostić, koja je preminula u petak u Sarajevu.
O Oliveri Marković-Kostić govorili su njene kolege, učenici i prijatelji Dragan Jovičić, Ferid Karajica i Jasna Diklić.

Jovičić, koji je u svijet glume ušao uz podršku Olivere Marković-Kostić, prisjetio se stvaranja bh. i sarajevskog glumišta, kojem je upravo ona dala temelje.

Istakao je kako je Marković-Kostić bila glumica izuzetne osobnosti i da je puno dala bh. i sarajevskom glumištu.

Ferid Karajica je kazao da Olivera Marković-Kostić "odlazi sa scene kao jedna ružičasta perla u dugoj bisernoj niski", dok se Jasna Diklić prisjetila topline i ljudskosti koju je Marković-Kostić i kao pedagog i glumica širila oko sebe.

"Njen odnos prema teatru je rezultat njenog poetskog osjećaja života", smatra Diklić.

Olivera Marković - Kostić rođena je u Beogradu 1931. godine. Godine 1955. diplomirala je na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Beogradu. Nekoliko sezona bila je član Narodnog Kazališta Osijek, a potom prelazi u novoosnovano Malo pozorište u Sarajevu, kasnije Kamerni teatar 55, gdje ubrzo postaje jedan od nosilaca repertoara.

U dramski ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo pristupila je 1964. godine. Na velikoj sceni ostvarila je više od 100 uloga.

Izuzetno dramsko ostvarenje za koje je nagrađena je lik Regane u "Kralju Liru " Edmonda Bonda. Igrala je i na radiju i televiziji, a za ulogu Vještice u radiodrami "Dance Macabre" bila je proglašena glumicom godine.

Bila je pedagog u Dramskom studiju pri Malom pozorištu i uvijek je sa ponosom isticala svoje studente koji su danas etablirani glumci: Josipa Pejakovića, Vesnu Mašić, Nadu Đurevsku, Jasnu Diklić, Dragana Jovičića, Branka Ličena i Jasnu Beri.

Olivera Marković-Kostić bit će sahranjena danas na gradskom groblju Vlakovo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: