Postavila temelje bh. glumišta
0

Održana komemoracija glumici Oliveri Marković - Kostić

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Narodnom pozorištu Sarajevo danas je održana komemoracija povodom smrti bosanskohercegovačke glumice Olivere Marković - Kostić, koja je preminula u petak u Sarajevu.

O Oliveri Marković-Kostić govorili su njene kolege, učenici i prijatelji Dragan Jovičić, Ferid Karajica i Jasna Diklić.

Jovičić, koji je u svijet glume ušao uz podršku Olivere Marković-Kostić, prisjetio se stvaranja bh. i sarajevskog glumišta, kojem je upravo ona dala temelje.

Istakao je kako je Marković-Kostić bila glumica izuzetne osobnosti i da je puno dala bh. i sarajevskom glumištu.

Ferid Karajica je kazao da Olivera Marković-Kostić "odlazi sa scene kao jedna ružičasta perla u dugoj bisernoj niski", dok se Jasna Diklić prisjetila topline i ljudskosti koju je Marković-Kostić i kao pedagog i glumica širila oko sebe.

"Njen odnos prema teatru je rezultat njenog poetskog osjećaja života", smatra Diklić.

Olivera Marković - Kostić rođena je u Beogradu 1931. godine. Godine 1955. diplomirala je na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Beogradu. Nekoliko sezona bila je član Narodnog Kazališta Osijek, a potom prelazi u novoosnovano Malo pozorište u Sarajevu, kasnije Kamerni teatar 55, gdje ubrzo postaje jedan od nosilaca repertoara.

U dramski ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo pristupila je 1964. godine. Na velikoj sceni ostvarila je više od 100 uloga.

Izuzetno dramsko ostvarenje za koje je nagrađena je lik Regane u "Kralju Liru " Edmonda Bonda. Igrala je i na radiju i televiziji, a za ulogu Vještice u radiodrami "Dance Macabre" bila je proglašena glumicom godine.

Bila je pedagog u Dramskom studiju pri Malom pozorištu i uvijek je sa ponosom isticala svoje studente koji su danas etablirani glumci: Josipa Pejakovića, Vesnu Mašić, Nadu Đurevsku, Jasnu Diklić, Dragana Jovičića, Branka Ličena i Jasnu Beri.

Olivera Marković-Kostić bit će sahranjena danas na gradskom groblju Vlakovo.