{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komemoracija preminuloj glumici Oliveri Marković-Kostić

F
16.1.2012. u 08:29
0
5
Komemoracija preminuloj glumici Oliveri Marković-Kostić
0
Komemoracija preminuloj glumici Oliveri Marković-Kostić
Akademska dramska glumica Olivera Marković - Kostić preminula je u petak u Sarajevu. Komemoracija će biti održana danas u 11 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo. Olivera Marković - Kostić rođena je u Beogradu 1931. godine. Godine 1955. diplomirala je na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Beogradu. Nekoliko sezona bila je član Narodnog Kazališta Osijek, a potom prelazi u novoosnovano Malo pozorište u Sarajevu, kasnije Kamerni teatar 55 gdje ubrzo postaje jedan od nosilaca repertoara, navodi se u subotu u saopćenju iz Narodnog pozorišta Sarajevo.
U dramski ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo pristupila je 1964. godine. Na velikoj sceni ostvarila je preko 100 uloga, a veoma su zapaženi njeni studiozni likovi Natalije Ivanovne u Čehovljevoj drami " Tri sestre" i Anđe u Jančićevoj komediji " Baš baščaršija''.

Izuzetno dramsko ostvarenje za koje je nagrađena je lik Regane u "Kralju Liru " Edmonda Bonda. Igrala je i na radiju i televiziji, a za ulogu Vještice u radiodrami " Dance Macabre " bila je proglašena glumicim godine.

Bila je i pedagog u Dramskom studiju pri Malom pozorištu i uvijek je sa ponosom isticala svoje studente koji su danas etablirani glumci: Josipa Pejakovića, Vesnu Mašić, Nadu Đurevsku, Jasnu Diklić, Dragana Jovičića, Branka Ličena i Jasnu Beri.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: