Više odgovornosti
0

Održana javna rasprava o zakonu o korištenju službenih vozila u Federaciji BiH

F. H.
Adis Arapović. predlagač zakona
Adis Arapović. predlagač zakona
U Parlamentu Federacije BiH održana je rasprava o Nacrtu zakona o korištenju i nabavci službenih putničkih automobila u organima uprave FBiH, koju je organizirao Klub zastupnika Država i predlagač Zakona zastupnik Adis Arapović.

Kako su naveli iz koalicije Država, brojni primjeri zloupotrebe službenih vozila i prakse da se ista neodgovorno i neracionalno koriste za neposlovne ili neslužbene svrhe ukazala se potreba za donošenje zakona koji bi precizno uredio oblast nabavke i upravljanja s preko hiljadu službenih vozila institucija i organa uprave na nivou Federacije BiH.

Upravljanje službenim vozilima je do sada bilo regulisano podzakonskim aktima.

"Buduće postupanje po ovom Zakonu, osigurat će odgovornije, racionalnije i transparentnije korištenje ovog oblika javne imovine. Zakon donosi drastično umanjivanje maksimalnih iznosa za kupovinu službenih automobile. Nadalje, Zakon predviđa obilježavanje svih službenih vozila kako bi se spriječila njihovo nepropisno korištenje. Takođe, uspostava jedinstvenog Registra službenih vozila na nivou Federacije BiH na najbolji način će se spriječiti neodgovorno korištenje javne imovine, dok će građani i poreski obveznici imati više povjerenja u korištenje javnih resursa od strane najviših zvaničnika, nosilaca javnih funkcija i rukovodilaca," navode iz koalicije Država.

Nakon javne rasprave finalni prijedlog zakona se dostavlja Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine na konačno donošenje.