BiH
312

Održana generalna proba performansa "Genocid nad Bošnjacima 92-95": Ovo je krik istine

Piše: El. B.
Performans "Genocid nad Bošnjacima 1992.-1995. izvršen u svrhu podjele Republike Bosne i Hercegovine i stvaranja velike Srbije" bit će izveden večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo pod režiserskom palicom Emira Hadžihafizbegovića koji je u razgovoru za Klix.ba istakao kako je ovaj projekt krik istine o količini zločina koji su počinjeni nad Bošnjacima i nesrbima u proteklom ratu.

"Ovaj projekt je obaveza nas koji smo bili u blizini tog zločina, a vjerovatno smo trebali sami biti dio sličnih likvidacija", istakao je Hadžihafizbegović.

Glavni dio ovog projekta je web stranica genocid.ba koja će podsjećati na žrtve strašnog zločina, njegove razmjere, naručitelje i izvršitelje.

"Postoje stvari koje jednostavno pripadaju onoj kategoriji informacija koju kao civiliziran čovjek ne smijete ostavljati po strani. Ne možemo mi ne ispričati jednu argumentiranu priču o tome šta se desilo u periodu 1992.-1995. Jednom prilikom sam izjavio kako je moja najveća frustracija šprdanje s argumentima, jer kada u jednom društvu argument kao sredstvo komuniciranja pogine i postane beznačajan to društvo putuje u besmisao. Ta šprdnja s argumentom i njegovo neprihvatanje doživljavaju svoj krešendo i taj osjećaj nemoći da argument bude matrica po kojoj ćemo graditi odnose u svim segmentima društva čovjeka frustrira", rekao je Hadžihafizbegović za Klix.ba.

Podsjeća kako se priča o zločinu relativizirala do te mjere da u medijma više prostora dobijaju folk pjevačice nego novopronađene jame.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Ta vrsta groteske koju mi živimo okupila je jedan broj ljudi i dugo se radi na web prezentaciji genocida nad Bošnjacima. Tu će biti do dva miliona podataka do 11. jula kada će se stranica moći definitivno otvoriti na svim merdijanima. To je odgovor onima koji kažu da se sa žrtvama špekuliše, da se žrtve dodaju, da se pognuli borci vode kao pronađeni civli. To je odgovor na tu blasfemiju nagrađivanja i dodjeljivanja povelja zločincima koji su dobili stotine godina zatvora", rekao je Hadžihafizbegović ističući kako ovaj projekt nije odgovor na 9. januar niti je obračun s njim.

Emir Hadžihafizbegović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Emir Hadžihafizbegović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Okvirni dio programa promocije podsjetit će na niz činjenica na osnovu kojih su ratni zločini počinjeni u Srebrenici okarakterizirani kao genocid.

"Mi smo ogolili i reducirali stvar. Vidjeli ste na generalnoj probi da Amor Mašović ne pozdravlja publiku već samo ispriča tu priču o dječaku koji je pronađen u sedam grobnica. U historiji čovječanstva je nezabilježeno da se izvrši genocid nakon genocida", rekao je Hadžihafizbegović ističući kako je upravo argument koncept večerašnjeg performansa.

Cijeli događaj pratit će videomaterijali s neoborivim dokazima zločina, a u umjetničkom dijelu programa učestvuju Maja Salkić, Maja Izetbegović i Izudin Bajrović.

Maja Salkić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Maja Salkić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Niko nije ljubitelj stalnog spominjanja prošlosti, ali kao i svaki bh. građanin i neko ko je preživio rat i ima odgovornost prema budućnosti, moramo postaviti stvari na njihovo mjesto i imenovati ih pravim imenom. Radi bolje budućnosti moramo biti odgovorni prema sebi i poštovati ono što nam se dogodilo, jer tek tada možemo očekivati da nas poštuju i drugi", rekla je Salkić za Klix.ba.

Projekt se realizira pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Rijaseta Islamske zajednice u BiH na čelu s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, koji će se na performansu obratiti kao govornici.

U performans su uključeni i horovi "Pontanima" i "Princess Krofne" te dio Sarajevske filharmonije.