"Sarajevo na raskršću svijeta"
0

Održana diskusija o studijskom putovanju projekta o kulturnim vrijednostima

Sarajevo-x.com
U srijedu je u kinu Obala Meeting Point održan panel o studijskom putovanju projekta "Sarajevo na raskršću svijeta – The Crossroads to Stay" čiji je cilj da kroz tematiku muzeja i raznolikosti sarajevske arhitekture poboljša turističku ponudu u području kulturnog turizma.

Studijsko putovanje u Dubrovnik, Dublin, Barcelonu i Istanbul je bilo organizovano za 21 predstavnika državnih i institucija kulture koje su uključene u projekat, a s ciljem usvajanja novih znanja i razmjene iskustava sa kolegama.

Projekat "The Crossroads to Stay" finansira Evropska unija u iznosu od 300.000 eura. Ukupna vrijednost projekta je 355.586 eura čiji je idejni tvorac i implementator Fondacija Mozaik. Pored kreiranja kulturnih turističkih ruta, promocije kulturno – istorijske baštine, jačanja kapaciteta kako uposlenika kulturnih institucija, tako i gradskih turističkih vodiča ovaj projekt će doprinijeti unapređenju razvojnih kapaciteta institucija kako bi odgovorile izazovima jačanja i harmonizacije turističke ponude glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Delegacija iz BiH je tokom prvog studijskog putovanja imala susrete sa predstavnicima kulturnih institucija, turističkim vodičima i ekspertima iz Dubrovnika, Dublina, Barcelone i Istanbula. Obišli su veoma atraktivne i posjećene muzeje, usvojili nova znanja o postavkama, tehnikama, ponudama, privlačenju turista i promociji, te razmjenili iskustva sa kolegama.

Moderator panela je bio dr. Miloš Čuruvija, priznati ekspert za turizam, koji sa učesnicima projekta radi i na kreiranju kulturnih turističkih ruta. Na pitanje koliko je studijsko putovanje bilo korisno za institucije koje predstavljaju, svi učesnici su se složili da je bilo iznimno korisno.

"Vidjeti koliko su muzeji napredovali u kreiranju postavki, kako koriste audio i video efekate da bi što bolje dočarali postavke je fantastično iskustvo. Dodatno, ohrabrujuće je vidjeti da za puno unapređenja nisu potrebna velika izdvajanja", istakla je Dragana Brkić iz Umjetničke galerije BiH.

Projekat je usmjeren na unapređenje sadržaja i kvaliteta kompletne turističke ponude grada Sarajeva, te promociju zajedničkog brenda 13 objekata kulturno – historijske baštine grada: Zemaljski muzej BiH, Muzej "Alija Izetbegović", Ars Aevi - Muzej savremene umjetnosti Sarajevo, Umjetnička galerija BiH, Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić, Kuća Alije Đerzeleza, Sebilj, Bijela Tabija i Muzej grada Sarajeva sa svojih pet depadansa (Muzej Jevreja BiH, Muzej "Sarajevo 1878 – 1918", Brusa bezistan, Despića kuća i Svrzina kuća).