Kultura
0

Valorizacija kulturnog nasljeđa u Sarajevu, Mostaru i Skopju

FENA
Međunarodna radionica o valorizaciji kulturnog nasljeđa i upravljanju muzejima održat će se 11. i 12 aprila u Sarajevu.

Oko 70 predstavnikaiz BiH, Makedonije i Italije, a u okviru Projekta „Razvoj kulturnog turizma na područjima gradova Mostar, Sarajevo i Skopje“ učestovat će na ovom skupu.

Projekt se implementira u sklopu međunarondog Programa SeeNet koji predstavlja mrežu 47 lokalnih uprava sa područja jugoistočne Evrope i sedam italijanskih regija, a koji sufinansiraju Ministarstvo vanjskih poslova Italije i italijanske regije.

Projekt kulturnog turizma implementira NVO Oxfam Italia (Ex Ucodep), lider partner je regija Toskana, a partner regija Piemonte, dok su na području jugoistočne Evrope zvanični partneri Kanton i Grad Sarajevo, Grad Mostar, sarajevska Općina Stari Grad te Grad Skopje.

Ukupna ulaganja u aktivnosti na području Sarajeva iznose 250.000 eura, na području Mostara 200.000 eura i na području Skopja 200.000 eura.

Cilj projekta je valorizacija materijalnog i nematerijalnog nasljeđa na području starih čaršija. Kroz projekat će se realizirati „Kuća zanata“ na području Sarajeva, Centar za zanate u Skopju, te etnografski muzej u Mostaru.

Centri za zanate bit će polivalentni centri informativno-promotivnog, didaktičkog i prodajnog karaktera, otvorenog tipa. Centri imaju za cilju da na adekvatan način interpretiraju, predstave, te svakog posjetioca upute na mjesta gdje se neki zanatski proizvod originalno proizvodi.

Na radionici će biti prezetnirane neke od najboljih italijanskih praksi, kao što su iskustva regije Pijemont, te će uz tehničku podršku čelnih ljudi kulture iz te regije, kroz teritorijalne fokus grupe (Sarajevo, Skopje, Mostar) biti definirani ključni aspekti budućih centara i integrirani sistemi teritorijalne valorizacije i promocije.