BiH
59

Održana akademija povodom 24. godine od mobilizacije policije BiH

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Akademija povodom 24. godine od mobilizacije policije BiH održana je danas u Sarajevu, u organizaciji Udruženja policije općine Centar.

Kako je rečeno tokom akademije, policajci su bili ti koji su, što im je bila dužnost i obaveza, u punom kapacitetu stali na branik države.

Predsjednik Udruženja policije općine Centar Muhamed Agić je kazao da nakon rata prvi put ovo udruženje obilježava 18. septembar 1991. godine, dan kada je izvršena mobilizacija pripadnika rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH.

Naveo je da će se ovo udruženje boriti za bolji status policije s obzirom na to da je policija temelj svakog društva.

Ramo Đapo koji je u toku rata bio načelnik za organizacijsko-odbrambene poslove Centra službi bezbjednosti i SUP-a grada Sarajeva, odnosno okružnog sekretarija za unutrašnje poslove i grada Sarajeva je istaknuo značaj policije u odbrani BiH.

Po njegovim riječima, policija je u to vrijeme, naročito u početku rata, bila jedina oružana sila, snaga koja je branila BiH, odnosno grad Sarajevo.

Husein Balić koji je bio direktor Centra za obrazovanje kadrova MUP-a na Vracama, a u ratu komandant odbrane Centra, kazao je da je bitka za Centar na Vracama bila jako teška.

"Pokazali smo veliku hrabrost i volju da odbranimo živote učenika koji su se našli tog momenta u školi te da odbranimo državu, integritet BiH. Pale su velike žrtve, ali smo mi ponosni na ono što smo učinili za odbranu", kazao je Balić.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Rasim Muratović, koji je bio pomoćnik načelnika za odbrambene pripreme u policiji Centar je, prisjećajući se događaja otprije 24 godine, kazao da je to bio jedan izuzetno značajna period za odbranu države BiH gdje je bilo jedinstvo policije, kao legalnog organa odbrane, i naroda.

Prije svečane akademije položeno je cvijeće na mezarje Kovači, kod "Vječne vatre“ te kod spomen-parka ubijenoj djeci.