BiH
0

Održana 241. Grmečka korida

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Pobjednik danas održane 241. "Grmečke koride" na Popovića brdu kod Oštre Luke je bik Cvijan vlasnika Safeta Avdića iz Skucanog Vakufa kod Sanskog Mosta.

Bik Cvijan je u finalnoj borbi savladao uzdanicu Radomira Škrbića bika Zekonju iz sela Šehovci kod Mrkonjića Grada. Pred nekoliko stotina ljubitelja narodnih običaja, druženja i nadmetanja, na tradicionalnoj krajiškoj borbi bikova, rogove je ukrstilo osam bikova teških od 500 do 1.200 kilograma.

Koridom su dominirali bikovi čiji su vlasnici iz sela u okolini Sanskog Mosta i Mrkonjić Grada i koji redovno učestvuju na ovom takmičenju. Vlasnik bika koji je odnio pobjedu od organizatora manifestacije, opštine Oštra Luka, dobio je nagradu od 2.200 maraka i pehar "Grmečke koride". Vlasnici drugoplasiranog i trećeplasiranog bika dobili su 1.200, odnosno 1.000 maraka.

Bik Mrkonja, vlasnika Milorada Milekića iz Bjelajaca kod Mrkonjić Grada, koji je bio najbolji u revijalnim borbama osvojio je 300 maraka. Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar istakao je da su borbe bikova tradicija koju treba čuvati i prenositi budućim naraštajima, upravo onako kako su je naši stari prenijeli sve do danas.

"Na nama je da nastavimo da njegujemo tradiciju našeg kraja i da svake godine privučemo što veći broj mladih koji ne treba da se stide, već da se ponose viteštvom i junaštvom koji se u našem kraju godinama njeguju", naglasio je Stanar.

On je najavio da će sa organizatorima koride na Međeđem brdu kod Sanskog Mosta potpisati sporazum o saradnji kako bi unaprijedili ove dvije istoimene manifestacije i podigli ih na viši nivo kao svojevrstan turistički brend ovog kraja.

Ljubitelji narodnih običaja danas su na Popovića brdu, osim borbe bikova, imali priliku da prate i takmičenja u povlačenju konopca i bacanju kamena s ramena.

Vezani članci