BiH
0

Održan sastanak zemalja učesnica procesa za saradnju u JI Evropi

FENA
Pomorie
Pomorie
U bugarskom ljetovalištu Pomorie danas je održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa za suradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji prethodi sastanku na vrhu šefova država ili vlada zemalja učesnica, planiranom za 21. maja.

Teme skupa su strategija razvoja zemalja regiona jugoistočne Evrope i analiza njihovog napretka na putu ka euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj u svom je obraćanju naglasio da regionalna suradnja mora biti ključni element razvojnih strategija vlada zemalja jugoistočne Evrope.

To je važno naročito sada kad je ideja o regionalnoj odgovornosti postala stvarnost, budući da je Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) sa sjedištem u Sarajevu činjenica, a generalni tajnik Hidajet Biščević i njegov tim su počeli s radom neposredno nakon što je Vijeće za regionalnu suradnju dobilo pravni okvir.

U skladu s uobičajenom praksom, ministri vanjskih poslova zemalja učesnica SEECP usvojili su izvještaj o aktivnostima jednogodišnjeg bugarskog predsjedavanja, te izrazili zahvalnost za njihov predan i veoma kvalitetan rad.

Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja SEECP-a usvojen je i Strateški radni program kao platforma za buduće aktivnosti Vijeća za regionalnu suradnju.

Nakon Bugarske predsjedavanje Procesom za suradnju u jugoistočnoj Evropi preuzima Moldavija.