Okrupnjivanje opozicije
16

Održan sastanak probosanskih snaga u RS-u: Ovo nije kontrainicijativa SDP-u

D. Be.
Na poziv predsjednika Skupštine Grada Doboja Sevlida Hurtića (NLD) jučer je održan drugi sastanak probosanskih stranaka u bh. entitetu Republika Srpska, koje žele ostvariti što bolji rezultat na Općim izborima 2022. godine.

Kako je rečeno za Klix.ba, ovo je drugi sastanak i nije nikakav kontraproces onome što je inicirao SDP s ciljem zajedničkog nastupa svih stranaka probosanske orijentacije na izborima u RS-u iduće godine.

Admir Čavka (SBB) za Klix.ba je kazao da razgovaraju i da svi imaju isti cilj.

"Nije to ništa paralelno. Mi smo prvi sastanak imali 1. aprila. To je inicijativa ljudi, probosanskih snaga koje žive u RS-u. Inicijator ovog sastanka je gospodin Hurtić. Radi se na okupljanju svih snaga. Mi ćemo uporedo s ovim što radi SDP nastaviti raditi i svi trebamo da se okupljamo, a ne da se razjedinjavamo. Ništa još nije usaglašeno, a kada bude, onda ćemo vjerovatno raditi svi skupa, jer svakako idemo u istom smjeru", izjavio je.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Učesnici jučerašnjeg sastanka bili su Samir Imamović (PDA), Nedim Čivić (NiP), Mirsad Duratović (DF), Esmin Mahmutović (SDP), Admir Čavka (SBB), Sadik Ahmetović (Moja adresa Srebrenica) i Mulija Džulbegović (SD BiH), na kojem je zaključeno da se na Općim izborima 2022. godine okupe sve probosanske stranke kako bi se ostvario što bolji izborni rezultat u odnosu na izbore održane 2018. godine i time popravio politički položaj građana u bh. entitetu RS.

"Imajući u vidu da je potrebno u još većoj mjeri alarmirati dijasporu kako bi se broj birača povećao, a time popravio izborni rezultat, konstatirano je da se mora napraviti akcioni plan registracije za svaku općinu, odnosno grad u bh. entitetu RS te što prije započeti ove aktivnosti", saopćeno je.

Potpisnici navode da su i dalje opredijeljeni za zajednički nastup svih onih koji mogu doprinijeti boljem rezultatu.

"Na nama je da ustrajemo u borbi za očuvanje naše domovine i ravnopravnost svih naroda u RS-u", navedeno je u pismu.