{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan prvi kongres vjeroučitelja islamske vjeronauke

F
3.12.2011. u 16:05
0
15
Održan prvi kongres vjeroučitelja islamske vjeronauke
0
Održan prvi kongres vjeroučitelja islamske vjeronauke
Prvi kongres vjeroučitelja islamske vjeronauke Bosne i Hercegovine upriličen je u subotu u Sarajevu pod generalnim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH (IZBiH) dr. Mustafe ef. Cerića.
Sudionici skupa istaknuli su značaj vjerskog odgoja i obrazovanja za promoviranje istinskih ljudskih vrijednosti, te suprotstavljanje svojevrsnoj "dikaturi relativizma" koja sve više uzima maha i dovodi u pitanje temeljne civilizacijske principe - istine i pravde, kao i djelovanja za dobrobit čovjeka i ljudske zajednice u cjelini.

Sudionike Kongresa, koji je okupio 700 vjeroučitelja u statusu delegata, te čelnike IZBiH, istaknute ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života, predstavnike vjerskih zajednica i crkava u BiH, te članove diplomatskog kora i brojne goste, pozdravio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, istaknuvši značaj koji religija, vjerski odgoj i obrazovanje imaju u turbulentnom svijetu, te nezamjenijivu ulogu vjere i duhovnosti u nadolazećem vremenu.

U tom kontekstu, osvrnuo se na brojne izazove i procese na globalnom planu koji se reflektiraju na situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu, uz podsjećanje da je u proteklih godinu dana uložen veliki napor na putu stabilizacije, reintegracije i pomirenja.

"Samo hrabri lideri, odnosno oni koji ne povlađuju masama mogu promjeniti stanje duha u regionu", kazao je Izetbegović, navodeći da je u proteklom periodu uspostavljena dobra komunikacija s predsjednicima Republike Srbije i Republike Hrvatske Borisom Tadićem i Ivom Josipovićem, kao i saglasnost oko ključnih strateških opredjeljenja na putu ka evroatlantskim integracijama.

Izetbegović je izrazio očekivanje da će započeti procesi u regiji biti nastavljeni na dobrobit svih zemalja i naroda, te potisnuti "snage okrenute prošlosti" koje truju javni prostor, te i nadalje zagovaraju nove podjele i sukobe.

Izetbegović smatra da je u tom pogledu, ali i u kontekstu krize na globalnom planu neophodno reafirmirati istinske humane vrijednosti, snagu vjere i međusobne solidarnosti, nasuprot pohlepi i isključivoj okrenutosti materijalnom, a što se identificira kao temeljni uzrok sveopće krize moralnih vrijednosti.

Čestitke u povodu organiziranja Kongresa uputili su i predsjednik Sabora IZBiH Safet Softić, kao i predstavnici vjerskih zajednica i crkava u BiH, pozivajući na mir i opće dobro, te razumijevanje i širenje dobre volje među ljudima, narodima i različitim kulturama.

Kako se očekuje, na Kongresu će biti usvojena i deklaracija vjeroučitelja islamske vjeronauke BiH, kojih u BiH ima više od 900, a radi se o temeljnom dokumentu skupa, u kojem će biti apostrofirani etička, društvena i kulturna dimenzija vjere.

Brojne i aktuelne teme su u fokusu Prvog kongresa vjeroučitelja, uključujući pitanja vezana za položaj vjeronauke u Evropi, njen značaj i zakonski okvir, odnosno zaštitu vjerskih prava o čemu, među ostalima, govore izlagači - akademik prof.dr. Ferid Muhić i reisu-l-ulema IZBiH Mustafa ef.Cerić.

Organizatori Kongresa su vjeroučitelji-predstavnici svih muftijastava Rijaseta IZBiH, koji čine Organizacioni odbor ovog skupa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: