Došao i Bakir Izetbegović
0

Održan prvi kongres vjeroučitelja islamske vjeronauke

FENA
Prvi kongres vjeroučitelja islamske vjeronauke Bosne i Hercegovine upriličen je u subotu u Sarajevu pod generalnim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH (IZBiH) dr. Mustafe ef. Cerića.

Sudionici skupa istaknuli su značaj vjerskog odgoja i obrazovanja za promoviranje istinskih ljudskih vrijednosti, te suprotstavljanje svojevrsnoj "dikaturi relativizma" koja sve više uzima maha i dovodi u pitanje temeljne civilizacijske principe - istine i pravde, kao i djelovanja za dobrobit čovjeka i ljudske zajednice u cjelini.

Sudionike Kongresa, koji je okupio 700 vjeroučitelja u statusu delegata, te čelnike IZBiH, istaknute ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života, predstavnike vjerskih zajednica i crkava u BiH, te članove diplomatskog kora i brojne goste, pozdravio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, istaknuvši značaj koji religija, vjerski odgoj i obrazovanje imaju u turbulentnom svijetu, te nezamjenijivu ulogu vjere i duhovnosti u nadolazećem vremenu.

U tom kontekstu, osvrnuo se na brojne izazove i procese na globalnom planu koji se reflektiraju na situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu, uz podsjećanje da je u proteklih godinu dana uložen veliki napor na putu stabilizacije, reintegracije i pomirenja.

"Samo hrabri lideri, odnosno oni koji ne povlađuju masama mogu promjeniti stanje duha u regionu", kazao je Izetbegović, navodeći da je u proteklom periodu uspostavljena dobra komunikacija s predsjednicima Republike Srbije i Republike Hrvatske Borisom Tadićem i Ivom Josipovićem, kao i saglasnost oko ključnih strateških opredjeljenja na putu ka evroatlantskim integracijama.

Izetbegović je izrazio očekivanje da će započeti procesi u regiji biti nastavljeni na dobrobit svih zemalja i naroda, te potisnuti "snage okrenute prošlosti" koje truju javni prostor, te i nadalje zagovaraju nove podjele i sukobe.

Izetbegović smatra da je u tom pogledu, ali i u kontekstu krize na globalnom planu neophodno reafirmirati istinske humane vrijednosti, snagu vjere i međusobne solidarnosti, nasuprot pohlepi i isključivoj okrenutosti materijalnom, a što se identificira kao temeljni uzrok sveopće krize moralnih vrijednosti.

Čestitke u povodu organiziranja Kongresa uputili su i predsjednik Sabora IZBiH Safet Softić, kao i predstavnici vjerskih zajednica i crkava u BiH, pozivajući na mir i opće dobro, te razumijevanje i širenje dobre volje među ljudima, narodima i različitim kulturama.

Kako se očekuje, na Kongresu će biti usvojena i deklaracija vjeroučitelja islamske vjeronauke BiH, kojih u BiH ima više od 900, a radi se o temeljnom dokumentu skupa, u kojem će biti apostrofirani etička, društvena i kulturna dimenzija vjere.

Brojne i aktuelne teme su u fokusu Prvog kongresa vjeroučitelja, uključujući pitanja vezana za položaj vjeronauke u Evropi, njen značaj i zakonski okvir, odnosno zaštitu vjerskih prava o čemu, među ostalima, govore izlagači - akademik prof.dr. Ferid Muhić i reisu-l-ulema IZBiH Mustafa ef.Cerić.

Organizatori Kongresa su vjeroučitelji-predstavnici svih muftijastava Rijaseta IZBiH, koji čine Organizacioni odbor ovog skupa.