Uoči prvog Kongresa vjeroučitelja
0

Halilović: Vjeronauka nije prijetnja već bitan segment obrazovanja

FENA
Prvi kongres vjeroučitelja islamske vjeronauke Bosne i Hercegovine bit će održan u subotu, a organizatori su Vjeroučitelji BiH iz svih muftijstava Rijaseta Islamske zajednice BiH.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
"Ciljevi kongresa su da potvrdimo naše zalaganje za pozitivne vrijednosti, da vjeronauka nije prijetnja nikome, već je ona bitan segment odgoja i obrazovanja u savremenim evropskim tokovima", rekao je mr. Nezir Halilović, uime vjersko- prosvjetne službe Rijaseta IZBiH.

Dodao je da se kongresom želi istaći važnost pozitivizma u BiH koji vjeronauka promovira, a koji je od velike važnosti za našeg čovjeka.

"Vjeroučitelji su pozitivna strana BiH i ni u kom slučaju vjeronauka nije problem osim ako neko ne prouzrokuje taj problem", rekao je Nazif Horozović, član Organizacionog odbora kongresa.

Dodao je da u BiH ima više od 900 vjeroučitelja, a kongres je prilika za udruživanjem na nivou BiH, čime će se potvrditi pozitivna energija i kvalitet koji imaju vjeroučitelji.

"Želimo uputiti jasnu poruku da vjeronauka prestane biti predmet političkih previranja i potkusurivanja i da se vjeronaukom bavi isključivo struka", rekao je Horozović.

Temeljni dokument kongresa je, kako je rečeno na pres-konferenciji, Deklaracija vjeroučitelja u kojoj je naglasak stavljen na etičku, društvenu i kulturnu dimenziju vjere.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Postoji potreba da se putem vjerskog odgoja i obrazovanja uspostave pozitivne vrijednosti ljudskog života za opće dobro cijele zajednice.

Vjeronauka je u korelaciji s ostalim školskim predmetima i ona je sastavni dio evropskog obrazovnog sistema kojemu i obrazovni sistem u BiH teži, a pravo roditelja je da svoju djecu odgajaju i obrazuju prema slobodi vlastite svijesti.

Prvi kongres vjeroučitelja bit će održan u Bosanskom kulturnom centru, a izlagači će biti i akademik prof.dr. Ferid Muhić i reisu-l-ulema IZBiH dr. Mustafa ef.Cerić.