Na Trgu djece Sarajeva
501

Održan protestni skup "Pravda za Dženana": Muriz Memić se zahvalio Valentinu Inzku

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Na Trgu djece Sarajeva preko puta BBI centra danas je održan još jedan veliki protestni skup "Pravda za Dženana" koji je okupio više stotina građana Sarajeva.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, kazao je medijima kako sudski postupak nedopustivo sporo teče. Istakao je kako žalbu Tužilaštva KS još uvijek nije zaprimila odbrana čime se usporava proces slanja slučaja s Kantonalnog suda u Sarajevu na nadležni Vrhovni sud FBiH.

"Tri godine su nedopustivo dugo vrijeme kako bi se riješio jedan slučaj poput ovog koji je okarakteriziran kao tobožnja saobraćajna nesreća. Zamislite koliko se sporo procesuiraju slučajevi ratnih zločina kada se obična saobraćajna nesreća ne može riješiti u nekom optimalnom roku. U principu, kompletan slučaj je vrlo jednostavan samo kad bi u BiH postojala vladavina prava. Vode se parcijalne istrage kojima se nanosi šteta porodici Memić i čime se drastično krši kako Ustav BiH, tako i zakoni i međunarodne konvencije. Kompletna farsa sporo teče samo kako bi se dobilo na vremenu", kazao je Feraget.

Advokat Ifet Feraget rekao je kako su se ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića trebala posmatrati kao jedan jedinstven slučaj čime bi se znatno olakšalo privođenje osumnjičenih lica, a najavio je i konkretne poteze kako bi se slučaj prenio na državno tužilaštvo.

Muriz Memić, otac nastradalog Dženana Memića, još jednom je istakao kako će se nastaviti boriti za svog sina i zahvalio se svima koji su došli na još jedno u nizu okupljanje "Pravda za Dženana". Posebno se zahvalio Visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku koji je slučajeve Memić i Dragičević spomenuo u Vijeću sigurnosti UN-a ističući kako pravosuđe u BiH ne funkcionira.

"Ja već tri godine pokušavam dokazati kako postoji kriminal u Tužilaštvu KS i MUP-u KS. Zamolio bih gospodina Valentina Inzka da iskoristi svoje ovlasti i da pomete bagru u Tužilaštvu KS na čelu s Dalidom Burzić. Vlast nam neće ništa dobro donijeti i stranci su jedini koji nam mogu pomoći. Izvinjavam se svim časnim pripadnicima MUP-a, ali svi dobro znamo kakvi ljudi tamo rade", kazao je Muriz Memić.

Otac ubijenog Dženana Memića je kazao kako je jučer dobio prijavu od MUP-a KS zbog održanih nenajavljenih protesta, ali je po ko zna koji put rekao kako neće odustati.

Treba istaći da je skup osiguravao veliki broj policijskih službenika.