{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan okrugli sto o položaju žena u medijima

30.5.2012. u 16:32
1
1
Održan okrugli sto o položaju žena u medijima
1
Održan okrugli sto o položaju žena u medijima
Odnos prema ženama u bh. medijima je licemjeran i tradicionalan, žene su često marginalizirane i po zastupljenosti i tematski, istaknuto je juče u Sarajevu na radionici "Tretiranje žena, ženskih pitanja i prava u medijima u BiH" . Tokom skupa kojeg je za novinarke i novinare organizovala nevladina organizacija „Novi put“ iz Mostara u saradnji sa Udruženjem/udrugom BH novinari, rečeno je da žena u BiH mora biti dvostruko hrabrija kako bi se izborila za svoje mjesto u društvu i odbranila od kritika.
Tokom skupa kojeg je za novinarke i novinare organizovala nevladina organizacija "Novi put" iz Mostara u saradnji sa Udruženjem/udrugom BH novinari, rečeno je da žena u BiH mora biti dvostruko hrabrija kako bi se izborila za svoje mjesto u društvu i odbranila od kritika.

"Želimo da podignemo svijest kod novinara i novinarki o ravnopravnosti spolova. Potrebno je stati na kraj stereotipima, početi koristiti rodno senzibilan jezik u medijima, podići svijest o nasilju nad ženama i djevojčicama u javnosti. Žena se ne smije koristiti samo za opremanje teksta. Odnos medija prema ženama se mora mijenjati", kazala je Edisa Demić iz organizacije "Novi put". Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, je kazala da su žene u medijima zapostavljene i da nisu nosioci aktivnosti, nego imaju pasivnu ulogu.

"Ženama se ne daju pozicija i moć. U medijima se spominju u kontekstu političkih i etničkih interesa, a ne sa ciljem da im se pomogne. Individualna hrabrost kod žena mora postojati kako bi se situacija promijenila", kazala je Borka Rudić.

Korištenje rodno osviještenog jezika može na prvi pogled izgledati formalno, ali za dugoročni cilj ima povećanje svijesti o učešću žena u javnom životu i u procesima odlučivanja. Novinarke i predstavnice NVO Novi put su istakle da je neophodno početi kažnjavati medije, koji diskriminatorski tretiraju žene i djecu i da je neophodan monitoring medija, kako bi se utjecalo na ravnopravnost spolova u medijima. Radionica je organizovana u okviru projekta "Promovisanje rodno osviještenog novinarstva u BiH", koji finansijski podržavaju WACC (Svjetska organizacija kršćanskih komunikacija /World Association of Christian Communications) i Ambasada Švicarske Konfederacije u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: