Predavanje učenicima
27

Održan čas historije povodom godišnjice bitke za deblokadu Sarajeva

Klix.ba
Danas je u organizaciji Udruženja maloljetnih boraca Općine Centar na lokaciji Muzeja 105. motorizovane brigade obilježena godišnjica bitke za deblokadu Sarajeva 8. juna 1992. godine.

U povodu tog datuma je organizovan čas historije za 120 učenika osnovnih škola.Pored učenika obilježavanju su prisustvovali predstavnici Općine Centar, penzionisani generali Armije RBIH, prestavnici boračkih organizacija Općine Centar,te brojni građani sa područja Općine Centar.

Historijski čas su držali ratni komandant 105. motorizovane brigade Izet Berkovac, Almir Šegalo podpredsjednik Udruženja maloljetnih boraca Centar, Bečir Sirovina savjetnik načelnika Općine Centar te General Karavelić Vahid.

"Ovo je po prvi put da se obilježava ova bitka na ovakav način, te najbolji način da se odužimo šehidima je da na mlađe generacije prenesemo čuvanje tekovina odbrambeno oslobodilačke borbe da se njima i budućim generacija takvo zlo nikada ne ponovi", poručio je voditelj programa Kurtović Ermin.

Na kraju se ispred Udruženja maloljetni borci Centar predsjednik Ćosović Edin zahvalio svim što su se odazvali u ovolikoom broju, a pogotovo učenicima i načelniku Općine Centar.