Užasno stanje
85

Odroni na cesti Foča - Šćepan Polje: Vožnja veoma rizična, kamioni ne mogu proći

G. M.
Cesta pukla na više mjesta (Foto: Foca24.info)
Cesta pukla na više mjesta (Foto: Foca24.info)
Međudržavna cesta između BiH i Crne Gore, preko Šćepan Polja, koja je i inače veoma loša, danas je zbog brojnih odrona u katastrofalnom stanju.

Teško je povjerovati da ova cesta predstavlja međudržavnu saobraćajnicu, jer ne zadovoljava kriterije čak ni seoskog puta, a vožnja njom danas predstavlja veliki rizik.

Kako se vidi na fotografijama, cesta je na više mjesta popucala, a dio se odronio. Osim toga, veće količine zemlje i blata zatrpale su dijelove ovog puta.

Blato prekrilo cestu (Foto: Foca24.info
Blato prekrilo cestu (Foto: Foca24.info

Prema informacijama preduzeća “Srbinjeputevi”, na ovoj cesti se pojavilo jedno veće klizište. Pokrenulo se oko 100 kubika zemlje te je došlo do prekida saobraćaj. Radnici su sanirali ovo klizište te je cesta opet prohodna za automobile.

No, problemi nisu riješeni jer se neprestano pojavljuju nova klizišta i saobraćaj se odvija uz ogroman rizik. Na jednom mjestu dio ceste se odronio prema Drini i ne postoji nikakva zaštita za automobile.

Asfalt se raspukao (Foto: Foca24.info)
Asfalt se raspukao (Foto: Foca24.info)

"Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći", navodi se u današnjoj informaciji BIHAMK-a.

Oni koji ne moraju ovuda prolaziti, svakako bi bilo bolje da ne idu ovom cestom.