BiH
0

Određen pritvor za četiri osobe uhapšene u akciji "Bald"

SRNA
Sud BiH odredio je danas jednomjesečni pritvor Miroslavu Rakiću, Miladinu Jokiću, Milenku Periću i Miroslavu Maksimoviću, koji su nedavno uhapšeni u policijskoj akciji "Bald" zbog sumnje da su krijumčarili cigarete u višemilionskim iznosima.

Veselinu Popoviću, za kojeg je Tužilaštvo BiH predložilo određivanje pritvora, izrečene su mjere zabrane, koje uključuju zabranu napuštanja boravišta, putovanja i sastajanja sa određenim licima, te obavezno javaljanje nadležnoj policijskoj stanici, potvrđeno je Srni u Sudu BiH.

Mjere zabrane, Sud BiH je ranije odredio i za Desimira Ivanovića, Uglješu Elčića, Šefika Pivića, Emira Eminovića, Vukotu Bojovića i Radomira Đekića, koji se kao i pritvorene osobe sumnjiče za organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe.

Mjere zabrane uključuju privremeno oduzimanje putnih isprava, izdavanje novih putnih isprava i korištenje lične karte za prelazak državne granice.

Tužilaštvo BiH uputilo je juče Sudu BiH prijedog za određivanje pritvora do 30 dana za pet osoba osumnjičenih za krijumčarenje cigareta u višemilionskim iznosima, dok su za šest losoba predložene mjere zabrane.

Ove osobe uhapšene su 16. oktobra u velikoj zajedničkoj policijskoj akciji kodnog naziva "Bald", u kojoj je nosilac aktivnosti bila Granična policija BiH, a na terenu su učestvovali policijski službenici MUP-ova RS-a i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Riječ je o vrlo opsežnoj istrazi Tužilaštva BiH i policijskih agencija, tokom koje je ostvarena značajna saradnja sa pravosudnim i policijskim organima susjednih zemalja, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.