Potvrđeno za Klix.ba
0

Određen jednomjesečni pritvor Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za ratovanje u Siriji i Iraku

S. Š.
Adnan Ćatić (Foto: Screenshot)
Adnan Ćatić (Foto: Screenshot)
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine o određivanju jednomjesečnog pritvora Adnanu Ćatiću koji je tokom vikenda uhapšen zbog terorizma, potvrđeno je za Klix.ba.
Kao što je već poznato, Ćatić je pod istragom i tereti se da je sudjelovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, gdje je djelovao u strukturama tzv. "ISIL”-a, kojeg je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom.

Osumnjičeni se tereti da je, u dobi od oko 25 godina, pristupio strukturama "ISIL"-a, te je na području Bliskog istoka proveo oko 10 godina i jedan je od osumnjičenih sa najdužim boravkom na navedenom području.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, između ostalog jer se radi o osumnjičenom koji je duži vremenski period bio nedostupan pravosudnim organima BiH.

Također, pritvor je zatražen zbog bojazni da osumnjičeni Ćatić može pobjeći, utjecati na svjedoke ili ponoviti krivično djelo.

Ćatića su, podsjetit ćemo, uhapsili službenici SIPA-e u saradnji sa Graničnom policijom BiH i OSA-om.