Šta kaže Zakon
187

Odredba koja mu ide u prilog: Da li je zahtjev Novalića za odgodu izvršenja kazne legitiman

B. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine je primio molbu za odgodu početka izdavanja kazne za Fadila Novalića koji je najavio da će žalbu uputiti i Ustavnom sudu BiH. Novi član advokatskog tima Novalića, Senad Pećanin ranije je kazao da postoji stavka u Zakonu koja bi omogućila odgodu izvršenja kazne.

"Fadil Novalić ispunjava barem jedan kriterij za odgodu početka izvršenja zatvorske kazne. To je započeti posao - poslovni ugovor koji ima sa jednim velikim izvoznikom", rekao je za N1 Senad Pećanin.

Dodao je da je u pitanju "višemilionski ugovor za tržište EU".

Advokat Asim Crnalić ističe da u pravnoj praksi postoje osnove za odgađanje izvršenja kazne zbog pomenutih razloga.

"Događaju se odgađanje iz tih razloga, jer je to i zakonom o izvršenju krivičnih sankcija u Bosne i Hercegovine predviđeno kao mogućnost. Ima tamo nekih devet različitih situacija koje mogu biti razlog za odgađanjem početka izvršenja kazne koja je pravomoćno utvrđena. I jedan od tih razloga je i posao koji je započet ili je u toku ili koji treba biti izvršen, a čije bi neizvršenje dovelo do ogromne štete za osuđenika i njegovu obitelj", pojašnjava Crnalić.

Član 145. Zakona o izvršenju kaznenih sankcija BiH
Član 145. Zakona o izvršenju kaznenih sankcija BiH

Dodaje da je to opet ograničeno na određen vremenski period, odnosno da se ne može izvršenje kazne odgađati u nedogled.

"Principijelno to može biti razlog, naravno ja ne znam konkretno okruženje, ni konkretan posao ali nije sporno kad je u pitanju mogućnosti ili ovlaštenje da se zbog toga traži odgoda. Ali to je opet ograničeno vremenom, to je tri mjeseca i ako nisi riješio to u ta tri mjeseca moraš ići na izdržavanje kazne", ističe Crnalić.

Podsjetimo, presudom Suda BiH u predmetu "Respiratori" bivši premijer FBiH Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina i direktor "Srebrne maline" Fikret Hodžić na pet godina.

Njih trojica zajedno su zloupotrijebili javni sistem nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 miliona KM.